GasztronĂłmia
GasztronĂłmia kategória 2017 májusi hírei
Lapok:    2  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 22. 18:38
A generosában megvan az a lehetőség, hogy üde, ropogós, reduktív bort adjon, ugyanakkor ez a remek adottságokkal bíró magyar nemesítésĹą fajta akár testesebb, érleltebb tételek készítésére is alkalmas – ez volt a szakemberek egybehangzó véleménye a Szőlészeti és Borászati Kuta­tóintézet Kecskeméti Kutatóállomásán megtartott IV. Generosa Szakmai Napon.   A generosa az ötvenes években született a Móri borvidéken a piros tramini és az ezerjó fajták keresztezéséből. Bőtermő, bírja a szélsőséges időjárást, magas cukorfokra képes, bora illatos, íze zamatos, de visszafogott. A szőlőfajta telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg 400 hektáron termesztik, főként a Hajós-bajai, a Kunsági és a Móri borvidéken.   A fajtában sajátos potenciál rejlik, de ahhoz, hogy ezt megfelelően kiaknázhassák a hazai borászatok - mint minden új fajta esetében - a generosánál is ki kell dolgozni az optimális szőlőtermesztési és borkészítési technológiát, és eldönteni, hogy milyen stílusú bort érdemes készíteni belőle – hangzott el a konferencia bevezetőjében. Bár a generosát sokáig illatos, könnyĹą fajtaként tartották számon, mára kiderülni látszik, hogy jól érlelhető, testes bort is képes adni, s mint ilyen, akár a legendás francia fajtákkal is felveheti a versenyt.    A konferencia résztvevői – kutatók, borászok és médiaszakemberek – egyetértettek abban, hogy mára a generosa szőlőként és borként is egyértelmĹąen bebizonyította, érdemes vele komolyan foglalkozni – így a piaci megjelenését és marketingjét illetően is elérkezett az idő a borvidékeken átívelő, közös gondolkodásra. A főbb irányok és a részletek kidolgozása ezután következik, a javaslatok között mindenesetre elhangzott a minőséget jelző minimum ár meghatározása, illetve a generosa védjegy vagy akár az egységes palack bevezetése is.   A IV. Generosa Szakmai Naphoz kapcsolódóan – immár negyedik alkalommal – a fajta borversenyét is megrendezték. Az első három helyen a Frittmann Testvérek (Generosa fahordós 2016, Kunsági borvidék), az Eszesvin (Generosa 2016, Kunsági borvidék) és a Szemerey Pince (Generosa 2016, Hajós-bajai borvidék) borai végeztek, de a versenyen a Móri borvidékről a Sáfrán Pince és a Molnár Borház 2016-os generosái is kiemelkedően szerepeltek.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 22. 17:10
Az utóbbi hetekben több szupermarket polcain is szembejöhetett velünk egy-egy olyan feltĹąnő palack, amelyről talán nem is gondoltuk volna, hogy Tokaj-Hegyaljáról származik. Kíváncsivá tettek, ezért Bukovinszky Tamást, az Angyal Borászat kereskedelmi és marketing vezetőjét alaposan ki is kérdeztük.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 22. 15:04
A nyár közeledtével egyre inkább vágyakozunk az üde gyöngyözőborokra és izgalmas pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a Pezsgő Június legmenőbb tételeivel!
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 21. 12:22
A nyár közeledtével egyre inkább vágyakozunk az üde gyöngyözőborokra és izgalmas pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a Pezsgő Június legmenőbb tételeivel!
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 21. 8:00
Hajó ringatózik a Dunán, a fedélzeten vidám nők és férfiak forgataga, kezükben pohár, a Balaton és Somló boraival. Háttérben a Palota, Gellért-hegy, a fényárban csillogó Várkert Bazár. Villannak a vakuk, készülnek a mosolygós szelfik, csoportképek. Békesség, néhol kellemes bódulat, lágy tavaszi szellő.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 20. 8:30
Ez a cikk - és ezt megígérhetem - elfogult lesz. Kevesebbet fog mondani borokról, évjáratokról, technológiáról, ám annál többet egy borász család filozófiájáról, szenvedélyéről és elkötelezettségéről.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 20. 7:00
Júliustól egyedi koktél kínálattal várja utasait az Air France légitársaság La Premiére osztálya. A Boeing 777-300 és az Airbus A380 járatainak repertoárját Colin Peter Field - a párizsi Ritz hotel vezető bartendere - által komponált koktélkínálattal bővítik. A tervek szerint a három havonta frissülő koktélkínálat alapösszetevőin – calvados, konyak, armagnac, almalé és pezsgő - nem fognak változtatni a bartenderek, a folyamatos megújulást az elkészítés módjának és a hozzávalók arányainak módosításával fogják elérni.   Természetesen a a La Premiére osztály személyzetét is felkészítik az exkluzív szolgáltatás bevezetésére - a közel 1150 főből álló csapat tagjai az italok tökéletes elkészítési módjának elsajátításához különböző tréningeken vesznek részt. A koktélok mellett a borok és párlatok, és azok szakszerĹą ajánlása továbbra is fontos szerepet kap: az Air France sommelier képzésben részesült légiutaskisérői ugyanis a világ legjobb borait és röviditalait szervírozzák a különböző menüsorok mellé.   A nyár közepén induló különleges szolgáltatás az 1920-as évek végére jellemző francia eleganciát  hivatott feléleszteni. A 20. század elején az Air France jellemzően luxushotelek személyzetét választotta ki a fedélzeti szolgáltatásokban való közremĹąködésre. Ezt a hagyományt folytatva kérték fel a párizsi Ritz hotel vezető bartenderét egy különleges koktélkínálat kidolgozására.   Colin Peter Field közel 25 éve dolgozik vezető bartenderként Franciaország egyik legnívósabb hotelében, a Ritzben. 14 éves kora óta a koktélkészítés megszállottja; első kitüntetését is igen fiatalon, mindössze 22 évesen szerezte. Karrierje indulása óta számos szakmai elismeréssel gazdagodott, melynek köszönhetően mára nem csak francia, hanem nemzetközi hírnévnek is örvendhet.      
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 19. 16:55
A nyár közeledtével egyre inkább vágyakozunk az üde gyöngyözőborokra és izgalmas pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a Pezsgő Június legmenőbb tételeivel!  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 19. 16:12
Újabb nemzetközi elismeréssel díjaztak több magyar borászt is. A Challenge International du Vin borverseny a világ egyik legelismertebb szakmai rendezvénye, ahol minden tavasszal több, mint 4000 bor versenyez a világ minden borvidékéről. Az eseményt 40 éve rendezik, a borokat 740 borszakértő kóstolja két napon keresztül.    Az idei évben 38 ország borászai mérhették meg magukat, a csopaki Söptei Pincészet pedig 3 díjat is nyert! A 2015-ös évjáratú Hangulat névre hallgató sárgamuskotály aranyérmes lett, míg a Harmónia elnevzésĹą, pinot blanc-ból, szürkebarátból és chardonnay-ből házasított fehérbort, illetve a 2013-as Pécselyi késői szüretelésĹą sárgamuskotályt ezüstéremmel díjazták.   
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 19. 9:02
Szerencsés az a régió, amelynek saját szőlőfajtája van, a Balatonfüred-Csopaki olaszrizling pedig annak ellenére azonosítható a borvidékkel, hogy az ország legnépszerĹąbb szőlőfajtájáról van szó. A több ezer éves borászati hagyományokkal rendelkező területen persze nemcsak rizlinggel találkozunk, a megbízható klíma és a változatos talajviszonyok csodálatos fehérborokat adnak.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 18. 16:08
A nyár közeledtével egyre inkább vágyakozunk az üde gyöngyözőborokra és izgalmas pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a Pezsgő Június legmenőbb tételeivel!
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 18. 11:04
Megnyitotta kapuit a Zelna Borterasz és Vinotéka. A balatonfüredi borászatban csütörtöktől vasárnapig várják a kóstolni vágyókat, a Borteraszon a borászat teljes kínálata megtalálható. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 17. 17:07
A nyár közeledtével egyre inkább vágyakozunk az üde gyöngyözőborokra és izgalmas pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a Pezsgő Június legmenőbb tételeivel!
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 17. 17:04
Ezen a hétvégén Etyeken újból megtapasztalhatjuk, milyen is az igazi pezsgés. Az Újhegyen, Öreghegyen, a Körpincénél és a Kecskegödörben is felpezsdül az élet, és ezúttal kiemelt figyelmet kapnak az etyeki pezsgők is. Az etyeki pezsgésről és pezsgőkről Hernyák Tomival beszélgettünk.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 17. 15:16
A legjobb újrafelfedezett tradicionális magyar ételt díjazza a Magyar Turisztikai Ügynökség az idei Gourmet Fesztiválon. Az MTÜ szervezésének köszönhetően a négynapos rendezvényen a világszerte ismert Master of Wine, Ronn Wiegand Ruprecht László séffel, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnökével karöltve lép majd színpadra, hogy a legjobb magyar borokat a legjobb ételekhez társítsa. Ronn Wiegand hat olyan magyar bort választott ki az eseményre, amelyek véleménye szerint együtt a „magyar borok új arcát” képviselik.  A Gourmet Fesztivál és az állami bormarketingért is felelős Magyar Turisztikai Ügynökség idén közösen dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet a minőségi magyar borokra és ételekre. A fesztivál Gasztroszínpadán május 19-én, pénteken délután az MTÜ szervezésében fog össze a Master of Wine és a kreatív séf: Ronn Wiegend és Ruprecht László. A világhírĹą sommelier, Ronn Wiegand és a SVÉT elnöke, Ruprecht László séf és gasztronómiai tanácsadó közösen mutatja meg: hogyan lehet tökéletes a minőségi borok és minőségi ételek párosítása. A színpadon kiderül majd, hogy melyik szamorodni illik a legjobban az epres túrós réteshez, vagy hogy a bikavérek közül melyiknek az ízvilága egészíti ki a legjobban a konfitált római köményes, sörretkes szarvascombot.  Ronn Wiegand a világon elsőként szerezte meg mind a Master of Wine, mind a Master Sommelier címet. A Gourmet Fesztiválra hat magyar borral készül, amelyeket a legfontosabb borrégiók családi borászataiból gyĹąjtött össze: Tokajból és Somlóról érkeznek a fehérborok, Villányból és Egerből pedig a vörösek. „Ezek együtt a magyar borok új arcát képviselik – olyanok, amelyek jól összehasonlíthatóak a világ más, kiemelkedő minőségĹą boraival” – mondta Ronn Wiegand. A Magyar Turisztikai Ügynökség nemcsak a Gasztroszínpad mĹąsorának színesítésében vesz részt a Gourmet Fesztiválon, hanem a legjobbak elismerésében is. Az MTÜ egy különdíjat alapított, amelyet az az étterem kaphat meg, amely a legérdekesebb, legjobban újragondolt tradicionális magyar ételt szolgálja fel a fesztiválon. Az MTÜ Kulináris Innováció Díját – amelyhez egy jelentős PR kampányt is felajánl az ügynökség a győztesnek – a rendezvény zárónapján, május 21-én, vasárnap este adja át a Magyar Turisztikai Ügynökség a fesztivál szervezőinek másik négy díjával közösen.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 17. 9:34
Így a tavasz közepén már lassan mindenki inkább a könnyedebb rosék és fehérek irányába fordulna, de a hirtelen jött télies időjárásnak köszönhetően igazán jól esett izgalmas vöröseket kóstolni a Kékfrankos Április keretein belül. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 17. 7:04
Már csak kettőt kell aludni, és ismét végigkóstolhatjuk a legjobb hazai éttermek izgalmas ízelítőit az OTP Bank Gourmet Fesztiválon. A szervezők minden eddiginél átfogóbb választékot és még színesebb programkínálatot ígérnek a május 18-21. között a Millenárisra látogató vendégeknek. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 16. 16:37
A nyár közeledtével egyre inkább vágyakozunk az üde gyöngyözőborokra és izgalmas pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a Pezsgő Június legmenőbb tételeivel!
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 16. 10:16
A Balaton északi partjának egyik legkedvesebb falujában, Paloznakon a Homola Pincészet idén már hatodszorra rendezi meg a Paloznaki Jazzpikniket.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 15. 17:04
A szőlőlisztharmatot (sajnos) jól ismerjük. Tudjuk, hogy a mi klímánkon az érzékeny fajtáknál szinte mindig, a közepesen érzékeny fajtáknál pedig évjárattól függően erős fertőzéssel jelentkezik.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 15. 8:12
A hirtelen lezúduló szombati jégeső szinte teljesen letarolta a mátrai borvidéket; a kár legalább 100 millió forint lehet. Karácsondon és a környező települések szőlőültetvényein is nagyon nagy a baj. A gazdák szerint az év eleji fagy és a mostani jég "gyakorlatilag teljesen tönkretette az idei termést".
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 12. 17:09
Azt hiszem, hogy az osztrák borok szerelmesei méltán nevezhetik a KisBécset a Mekkájuknak. A hely nagyon szerethető, hangulatos, gyönyörĹą környezetben van, széles kínálattal rendelkezik és kedves a kiszolgálás. Talán nem is kell ennél több egy kellemes estéhez - vagy mégis?
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 12. 7:00
Hazánk két jelentős köztestülete fĹązi szorosabbra kapcsolatát: stratégiai együttmĹąködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 11. 16:30
Május 13-án reggel 10 órától indul a Budafoki Pincejárat, melynek célja, hogy Budafok-Tétényt, Budapest Bornegyedét bekapcsolja a hazai és nemzetközi turizmus vérkeringésébe.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 11. 11:28
Idén 11. alkalommal rendezték meg a Borászok Borásza díjátadó gálát, ám most először egy fiatal, borásznak tanuló tehetséget is díjaztak az újonnan bevezetett Ösztöndíjprogrammal. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 10. 11:08
A Borkollégium kóstolótréning sorozatának Pezsgők és Habzóborok eseményén remek buborékos italokkal készültek a szervezők.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 9. 16:33
EmlékmĹąvet kaptak az utóbbi évek Borászok Borászai Budapest belvárosában!
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 9. 14:55
Első alkalommal választották ki Az Országház borait; a címet nyolc kategóriában ítélték oda, elsősorban a Kárpát-medencében őshonos fajtákból készült tételeknek.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 9. 10:50
Az "Év Sommelier-je 2017" címet Horváth Máté szerezte meg a Mák Bisztróból. Ennek értelmében ő képviselheti hazánkat ezen a héten Bécsben, a Sommelier Európa Bajnokságon, ahonnan az őt elkísérő magyar csapat ezúttal élőben közvetít!
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. május 8. 18:04
Idén a Rizling Tavasz egy sebességgel feljebb kapcsol, és a tavalyiakhoz képest helyszín, programok és a borkínálat tekintetében is még inkább odapirítanak. A Rizling Generáció nevében Dobosi Győzőt, a Dobosi Pincészet képviselőjét kérdeztük az újításokról.
Lapok:    2  
Időkép.hu - 2017. május 22. 21:04
A Budapest felett kialakult cella szinte mozdulatlanul ontotta magából a csapadékot.
Időkép.hu - 2017. május 22. 20:45
A Budapest felett kialakult cella szinte mozdulatlanul ontotta magából a csapadékot.
Időkép.hu - 2017. május 21. 17:12
A jövőhét is záporokkal, zivatarokkal indul, és a szél sem tágít egyhamar.
Webbeteg.hu Betegségek - 2017. május 22. 21:41
A cukorbetegség időben történő felismerése és megfelelő terápiája alapvető szerepet játszik a szövődmények megelőzésében. Az inzulinkezelés beállítása időigényes folyamat, mely fegyelmet és korrekt együttműködést igényel a beteg részéről.
Mandiner Autó aktuális - 2017. május 22. 23:57
A versailles-i Nagy-Trianon palotában fogadja Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyin orosz államfőt - írja a Heti Válasz. [...] Bővebben!
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
Ebroker - Ingatlan - 2017. május 22. 15:45
A válság és az azóta eltelt évek jelentős változásokat hoztak az ingatlanüzemeltetési szakmában. Komoly munkaerőhiánnyal és nem mindig tudatos fejlesztőkkel kell szembesülnie a piac szereplőinek. Az aktuális kihívásokról beszélt Vágó László, a Strabag Property and Facility Services Zrt. vezérigazgatója. Ez az interjú a Portfolio Ingatlamagazin legújabb számában jelenik meg, mely a Portfolio FM ...
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
Isite.hu - 2017. május 22. 23:58
A Microsoft bejelentette, hogy bár csak korlátozott ideig ugyan - az időtartam hosszát nem ismerjük, tehát érdemes sietni -, de ingyen letölthetővé tették az Ori and the Blind Forest: Defi... tovább