GasztronĂłmia
GasztronĂłmia kategória 2017 októberi hírei
Lapok:    2  
Borászportál.hu - 2017. október 20. 9:00
Október 19-én ünnepelte 4. születésnapját a prémium boros rendezvényeket szervezĹ‘ Winelovers. Az elmúlt négy évben 50 rendezvényen közel 15.000 borrajongót láttak vendégül. 
Borászportál.hu - 2017. október 19. 10:38
Az elsĹ‘sorban parfümjeirĹ‘l és luxus ruházati cikkeirĹ‘l ismert Chanel Group újabb magasan jegyzett bordeaux-i borászattal bĹ‘vítette a portfólióját. A napokban jelentették be, hogy megvásárolták St.-Emilion régióban a Château Berliquet borászatot. Ez már a negyedik borgazdaság a cégbirodalomban, a harmadik Bordeaux-ban, és van egy a kaliforniai Napa-völgyben is.   A Château Berliquet szĹ‘lĹ‘skertjei a legmagasabb Grand Cru besorolású területeken találhatók, évente mindössze 2000 palack bor kékszül náluk, legfĹ‘bb szĹ‘lĹ‘fajtáik a merlot és a cabernet franc. 
Borászportál.hu - 2017. október 19. 8:05
A Sajgó Pincészet a kezdetektĹ‘l a maga útját járja, és úgy tud ragaszkodni a saját és Tokaj hagyományaihoz, hogy közben az új idĹ‘knek is igyekszik megfelelni. A kóstolójuk maga az idĹ‘utazás.
Borászportál.hu - 2017. október 18. 10:28
A Classic Mixing versenyszámmal, a látványos "üvegdobálós" Flairtending döntĹ‘vel és a szuper döntĹ‘vel zárul ma Dániában a koktél világbajnokság. Az esemény az International Bartenders Association hivatalos facebook oldalán az egész nap élĹ‘ben követhetĹ‘. Magyarország egy négyfĹ‘s csapattal képviselteti magát.        
Borászportál.hu - 2017. október 18. 8:08
Múlt héten zajlott Franciaországban a borfelismerĹ‘ világbajnokság, ahol a magyar csapat a hetedik helyet szerezte meg. Molnár Leventével, a csapat egyik tagjával beszélgettünk edzĹ‘rĹ‘l, belövĹ‘ borról és az árulkodó csersavakról.  
Borászportál.hu - 2017. október 17. 8:03
Ha a Tokaji borvidéken járunk, sosem mulasztjuk el, hogy beugorjunk Mádra a Zsirai pincészethez. A Zsirai testvérek, Kata és Petra ugyanis mindig szívesen látnak bennünket, a finom borok mellett pedig bĹ‘ven van újdonság a pince háza táján, amirĹ‘l mesélni tudnak. Mi pedig szívesen isszuk boraikat, hallgatjuk szavaikat. Az idei KerülĹ‘utak túránk során sem hagyhattuk ki Ĺ‘ket. 
Borászportál.hu - 2017. október 16. 15:30
CsökkenthetĹ‘ a súlygyarapodás és az elhízás kockázata a dió- és a mogyorófélék rendszeres fogyasztásával – állítja a European Journal of Nutrition. Az egyik legjelentĹ‘sebb táplálkozástudományi szaklap által publikált vizsgálat során 5 éven keresztül 10 európai országban összesen 373 ezer ember étkezési szokásait figyelték meg. A 25 és 70 év közötti személyeknek az életmódra, étkezésre és diétára vonatkozó adatait gyűjtötték, miközben a földimogyoró, a mandula, a törökmogyoró, a pisztácia és a dió hatásait vizsgálták.  A vizsgálatok során megállapították, hogy azoknál, akik a legtöbb dió-és mogyorófélét fogyasztották, nem csak a súlygyarapodás volt kisebb, hanem a túlsúlyosság és az elhízás kockázata is 5 százalékkal csökkent. A kutatók megerĹ‘sítették, hogy a dió- és mogyorófélék nem elhízást elĹ‘segítĹ‘ élelmiszerek, valamint számos egészségügyi elĹ‘nnyel bírnak, például javítják a memóriafunkciókat. Az eredmények azért jelentĹ‘sek, mert a korábbi feltevések szerint a dió- és mogyorófélék túl magas zsír- és kalóriatartalmuk miatt hízást okoznak. A mostani eredmények alapján a kutatók a dió- és mogyorófélék gyakoribb fogyasztását javasolják, mivel rengeteg energiát adnak, jó zsírokat tartalmaznak, megfelelĹ‘ a fehérjetartalmuk és tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Érdemes példuál az állati termékeket is a dió- és mogyorófélékkel helyettesíteni - állítják a kutatók.  
Borászportál.hu - 2017. október 16. 12:57
Bár már hetedjére érkezik a Márton napi Borfesztivál a Gellértben, idén elsĹ‘ alkalommal viszont ingyenes borkóstoló kurzusokat is tartanak, Gellért-Borkollégium pop-up school néven. 
Borászportál.hu - 2017. október 14. 8:10
Visszavonhatatlanul, gyönyörű színekkel megjött az Ĺ‘sz, és ezzel eljött a vörösök ideje. Annak ellenére, hogy van jó néhány kékszĹ‘lĹ‘ fajta, amelynek borát nyáron is lehetne fogyasztani, kicsit ódzkodunk ettĹ‘l a lehetĹ‘ségtĹ‘l. Pedig egy könnyed kadarka, ropogósabb típusú kékfrankos, zweigelt, laza portugieser, de akár egy érett pinot noir is gond nélkül belefér egy hűvösebb nyári esetébe.
Borászportál.hu - 2017. október 13. 14:36
Fotó: Bergics Balázs   A tervek szerint 2018-ban kerül a boltokba a Bock pincészet szĹ‘lĹ‘magliszt tablettája. A szĹ‘lĹ‘magnak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait kiaknázó étrendkiegészítĹ‘nél már zajlik a mintatabletták gyártása illetve azok tesztelése a Pécsi Egyetemmel közösen. A tablettához a felszívódást elĹ‘segítĹ‘ hordozóanyagon kívül kizárólag a villányi borászat dűlĹ‘ibĹ‘l származó szĹ‘lĹ‘ magjából elĹ‘állított liszt található. "A szĹ‘lĹ‘magban és a héjban olyan anyagok vannak, antioxidáns, rezveratrol, amik rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára" - mondja az alapító-borász Bock József.    Ennek szellemében a következĹ‘ lépcsĹ‘ a kipréselt szĹ‘lĹ‘ héjának egészségügyi célú hasznosítása lesz, a pincészetnél már gyűjtik a héjat ennek megvalósításához. "A szĹ‘lĹ‘mag- illetve szĹ‘lĹ‘héj-feldolgozás olyan feladat, kihívás, aminek nagyon meg akarok felelni. Nagyon szeretnénk segíteni az embereken" - mondja Bock József.          
Borászportál.hu - 2017. október 13. 10:55
A Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban idén uralkodó szélsĹ‘séges idĹ‘járás lendíthet a magyar borok exportján - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán a Kossuth rádióban.   A miniszter hozzátette: a magyar szĹ‘lĹ‘termelés az elmúlt néhány évben a divatos, minĹ‘ségi, keresett fajták irányába mozdult el, ennek is köszönhetĹ‘, hogy az importot sikerült visszaszorítani.   Magyarország évente 750 ezer hektoliter bort exportál, miközben az elmúlt években gyakran 300-400 ezer hektoliter döntĹ‘en olasz bort hoztak be a kereskedĹ‘k. Az elmúlt két évben viszont megfelezĹ‘dött az olaszbor-import, ebben nagy szerepe van annak, hogy a kedvezĹ‘ áru, de jó minĹ‘ségi borok piacán a magyar termelĹ‘k helyt tudnak állni - hangsúlyozta a miniszter.   A magyar borok felvevĹ‘piaca elsĹ‘sorban Németország, Szlovákia, Románia, Csehország és Ausztria, az Európai Unión kívül Kínába 40 ezer hektoliter bor az export, és Japán is komoly mennyiséget vásárol.
Borászportál.hu - 2017. október 13. 0:01
Itt van újra péntek 13. – miért pont az ezzel kapcsolatos babonákat ne lovagolná meg pár élelmes borászat? Vigyázat! Kattintás után cuki macskák minden mennyiségben.
Borászportál.hu - 2017. október 12. 15:05
Whisky-kólába mártott gumicukrot, whisky koktélokat és whisky-s kávét kóstolhatnak többek között az érdeklĹ‘dĹ‘k az október 14-15-i Whisky Show-n. A budapesti Corinthia Hotelben idén hetedik alkalommal megrendezett eseményen kiállítóként részt vesz a két legnagyobb skót whiskymárka, a The Famous Grouse és a The Macallan is. Az említett ínyencségeket Szombati Zsolt bartender, a két fĹ‘zde magyarországi nagykövete készíti.   „Minden évben új ínyencségekkel próbálom még különlegesebbé tenni a kóstolónkat. Mivel gyakorlatilag kávénagyhatalom vagyunk, itt az ideje, hogy a whiskyben és a kávéban fellelhetĹ‘ hasonló aromákat kihasználva a valóságban is egyesítsem a két italt. A The Famous Grouse citrusos-gyümölcsös jegyei harmonizálnak a kávé pirosgyümölcsös jellegével, így garantáltan tökéletes végeredmény születik a párosításból. Egyre elterjedtebb a whisky longdrinkként való fogyasztása is, ezért a rendezvényen whisky-colába mártott gumicukrokkal próbálom megidézni az érdeklĹ‘dĹ‘k gyermekkorát.” – árulta el Szombati Zsolt bartender.  
Borászportál.hu - 2017. október 12. 14:40
Egy szerencsés véletlennek köszönhetem, hogy szĹ‘lészbĹ‘l szĹ‘lész-borász lettem – mondja Mészáros Pál, a szekszárdi Mészáros pincészet megalapítója, a legutóbbi Év BortermelĹ‘je díjazottja. Állítja, ma könnyebb jó bort készíteni, mint régen, Szekszárd pedig bizonyos tekintetben Nyugat-Európa.
Borászportál.hu - 2017. október 12. 10:53
30 különbözĹ‘ halrudacskát ellenĹ‘rzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékeket elsĹ‘sorban laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a szakemberek, de pontozták az ízletességet is.   Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 3 esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH, és kötelezi a hibák kijavítására. FĹ‘ként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenĹ‘rzési bírság kiszabására is sor kerül.   A gyorsfagyasztott, panírozott, elĹ‘sütött halrudacskákon minĹ‘ségi és biztonsági vizsgálatokat egyaránt végeztek a hivatal munkatársai. A 30 termék fehérje- és sótartalma mellett mérték a nehézfém szennyezĹ‘k elĹ‘fordulását is. A nehézfém tartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két termék esetében azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat.   A vizsgált termékek többsége halfilébĹ‘l készült, de a piacon szép számmal van olyan is, amelyiknek az alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ezt mindenképpen fel kell tűntetni a termék megnevezésében.   Ezeknél a termékeknél elvileg nem kötelezĹ‘ a halfaj feltűntetése, ám a gyártók a 30 halrudacska többségénél mégis megtették. Egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tĹ‘kehal” (Merluccius gayi) helyett a laboratóriumi vizsgálat „észak-csendes-óceáni hekk” (Merluccius productus) halfilé tartalmat állapított meg.   A „kedveltségi vizsgálaton”, amelynek során szakértĹ‘k és laikusok értékelték a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külsĹ‘ megjelenését, elsĹ‘ helyen a COOP halfilérudak, másodikként a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák vegeztek.
Borászportál.hu - 2017. október 11. 15:55
Októberben 26-án a villányi borvidék borai köré szervezi immár hagyományos Borduett vacsoráját az ARAZ Étterem. Ezúttal a Bock és a Koch pincészet borait párosítják a Barka Áron Chef de Cuisine, Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke és Kovács Ákos, az ARAZ Étterem igazgatója által közösen összeállított hatfogásos ételsorhoz.    Menüsor Bock Hárslevelű 2014 – Koch Frisch Irsai Olivér 2016. Aranymazsolás lágy kecskesajt krém   Bock 'n' Roll 2015 – Koch Kadarka 2015. Hideg libamell szilvás vinaigrettel   Bock Syrah 2014 – Koch Premium Syrah 2015  Piskótás muflon rolád édesburgonyával és hecsedli mártással   Bock Franc 2013 – Koch Super Premium Cabernet Franc 2015 Fehérpecsenye ragu hántolt durumbúzával   Bock Ermitage 2013 – Koch Csanád Cuvée 2012 Bárány Colbert – módra   Bock Cuvée 2013-Koch Premium Cabernet Sauvignon 2012  Croque - en - bouche   A vacsora ára 12.990 Ft/fĹ‘, a számla végösszegéhez 10% szervízdíjat számolnak fel. Az étterem ingyenes parkolást biztosít a Nyár utcai mélygarázsában. A korlátozott férĹ‘hely miatt elĹ‘foglalás szükséges az araz@araz.hu e-mail címen vagy a +36 1-815-110-es telefonszámon.
Borászportál.hu - 2017. október 11. 14:18
Kalifornia történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját éli át. A napok óta tomboló erdĹ‘tüzek már több halálos áldozatok követeltek, tízezrek váltak földönfutóvá. A lángok nem kímélik az USA leghíresebb, Napa-völgyi és Sonoma-i borgazdaságait sem. 
Borászportál.hu - 2017. október 11. 8:49
Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította kedden Kaliforniát, ahol óriási tűzvész pusztít. Az elnök egyúttal elrendelte a tűzvésszel küzdĹ‘ helyi hatóságoknak nyújtandó szövetségi segítséget is. A lángok október 8-án csaptak fel a San Fransisco-hoz közeli borvidéken. A tűz már 15 halálos áldozatot követelt, s a The Washington Post című napilap helyszíni tudósítása szerint az Egyesült Államok leghíresebb borvidéke, a Napa völgy csaknem teljesen a lángok martaléka lett. Az állam másik híres bortermelĹ‘ vidékén, Sonoma-ban 25 ezer embert kellett kitelepíteni. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója bejelentette: több mint 46 ezer hektárnyi szĹ‘lĹ‘vidék porig égett, elpusztult több világhírű borospince, és több mint 2000 ház égett le. A jelentések szerint elpusztult többek között a Napa-völgy egyik legrégebbi borászata, az 1871-ben alapított White Rock Vineyards is.   A mostani tűzvészt Kalifornia történetében az ötödik legpusztítóbbként tartják számon. 
Borászportál.hu - 2017. október 10. 8:15
Szeptember közepén, egy esĹ‘s délutánon került sor a Demijohn által képviselt kis pincészetek Ĺ‘szi portfólió bemutatójára az impozáns Innio borbárban. A borongós idĹ‘ ellenére jó hangulatú beszélgetésekben sikerült kifaggatnom a borászokat a legutóbbi találkozásunk óta palackba került újdonságokról és az idei szürettel kapcsolatos eddigi tapasztalataikról.
Borászportál.hu - 2017. október 9. 15:22
Mennyiségben jó közepes, minĹ‘ségben kiemelkedĹ‘ idáig az idei év – derül ki a badacsonyi Varga Pincészet most kiadott "2017 az évszázad évjárata" tárgyú közleményében. E szerint a csapadék mennyisége és eloszlása a szĹ‘lĹ‘ számára ideális volt, ennek következtében a megszokottnál illatosabb, ízesebb termés született.   „Fantasztikusak lesznek az idei borok! Idén mindent megkapott a szĹ‘lĹ‘, amit szeret és mindent akkor kapott, amikor az szükséges volt. Néhány órás esĹ‘ után mindig kisütött a nap, és a zivataros idĹ‘re jellemzĹ‘ erĹ‘s széllel együtt fölszárította az ültetvényeket, így a gombás fertĹ‘zések is kevesebb gondot okoztak” – összegzi az idei évet Varga Péter, a Varga Pincészet egyik tulajdonosa, vezetĹ‘je.   A Varga Pincészet az idei évben mintegy 21 millió kiló szĹ‘lĹ‘t dolgoz fel, amelybĹ‘l 1,8 millió kg származik saját ültetvényeikrĹ‘l – ebbĹ‘l készülnek a kiváló minĹ‘ségű, díjnyertes boraik –, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekrĹ‘l. A rozéborok tartós népszerűsége miatt a pincészetnél folyamatosan nĹ‘ a kékszĹ‘lĹ‘ aránya, idén is meghaladja az 50 százalékot.   A nagy szüretnek már vége, viszont még a tĹ‘kén vannak azok a szĹ‘lĹ‘k – a legjobb dűlĹ‘k olaszrizlingjei, hárslevelűi, kéknyelűi vagy cabernet-i –, amelyekbĹ‘l a Varga Pincészet a prémium kategóriás borait fogja készíteni.   
Borászportál.hu - 2017. október 9. 12:04
Hét éves lett Budapest legizgalmasabb Márton-napi programja, mely évrĹ‘l évre új és újabb tematika köré épül, és az elmúlt években rendre teltházat vonzott. Idén ezért a 7. fesztivál tematikája a bűvös 7-es szám körül forog majd.
Borászportál.hu - 2017. október 9. 11:50
Az IBM kutatói nemrégiben létrehoztak egy olyan számítógépes programot, amely a felhasználói preferenciák alapján képes új recepteket készíteni. A felhasználók a „receptgenerálás” elĹ‘tt különbözĹ‘ paramétereket állíthatnak be. Kiválaszthatják, milyen összetevĹ‘khöz van éppen gusztusuk, de szűkíthetik a lehetĹ‘ségeket akár a földrajzi eredet vagy egészségügyi szempontok beállításával is. Ezzel párhuzamosan egyes fejlesztĹ‘ cégek olyan robotséfeken dolgoznak, amelyek az éttermekben a vendégek által elĹ‘zĹ‘leg megadott recepteket készítenék el.  
Borászportál.hu - 2017. október 6. 12:25
  Az Ĺ‘szi és téli szezonban legalább három eseménnyel, elsĹ‘nek az október 21-22-én megrendezendĹ‘ Élményszürettel készül a gyönyörűen megújult etyeki Gasztrosétány! Az Újhegyi pincesor szilárd, bazaltkockás útburkolatot kapott, eltűntek a légvezetékek és beton villanyoszlopok, helyettük szép kandeláberek világítanak, igényes padok, hulladéktárolók és egyéb térbútorok teszik igényessé és praktikussá a környezetet – és ezt a fejlĹ‘dést szeretnék is kihasználni a helyi pincék és kézművesek.   A januári Etyeki Piknikig tartó Ĺ‘szi, téli idĹ‘szakban legalább három alkalommal készülnek izgalmas rendezvényekkel. ElsĹ‘nek október 21-22-én rendezik meg az Élményszüret a Gasztrosétányon elnevezésű rendezvényüket, amelynek apropóját a szüret zárása adja. Ennek megfelelĹ‘en a nyitott pincékben több helyen is lehet majd mustot és murcit kóstolni vagy ki lehet próbálni a fokolást, de akár a pincék műhelytitkaiba is bepillantást nyerhetnek az érdeklĹ‘dĹ‘k a pincetúrák keretein belül. Éhes sem marad senki, jól lehet majd lakni a szĹ‘lĹ‘vel cipóban tálalt sajtlevestĹ‘l az újhegyi módra készült sült csülkön és sonkakülönlegességeken keresztül a szüreti gulyásig vagy a házi rétesig, a gyerekek pedig házi szörpöt és lekvárt kóstolhatnak.     Az Élményszüret után Libadalommal jelentkeznek a szervezĹ‘k - amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony elĹ‘tt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével. Lássuk tehát a dátumokat, amikor különösen érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni:    Élményszüret a Gasztrosétányon - 2017. október 21-22. Libadalom a Gasztrosétányon - 2017. november 11. Advent a Gasztrosétányon - 2017. december 2.
Borászportál.hu - 2017. október 5. 11:40
A Nemzetközi Sommelier Szövetség (Association de la Sommellerie Internationale, röviden ASI) immár hatodik alkalommal, ebben az évben is meghirdette a nemzetközi sommelier vizsgát. Ezt idén elĹ‘ször rendezhették meg Magyarországon, és az egyetlen sikeres magyar vizsgázó Angerman László lett.
Borászportál.hu - 2017. október 5. 10:05
Veszprém bemutatta az Európa Kulturális FĹ‘városa 2023 pályázatához elkészített arculati tervet. A pályázat arculatának megtervezésére három veszprémi kötĹ‘désű grafikai stúdió kapott meghívást. A hat kiválasztott pályázati anyagot azután egy 11 fĹ‘s szakmai zsűri véleményezte. A végleges arculot a Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzĹ‘művész által képviselt Art-And Bt. készítheti.   A pályázati munka részeként nagyköveteket is felkértek, akik személyiségükkel, presztizsükkel erĹ‘sítik a koncepciót. A veszprémi EKF 2023-pályázat nagykövete Freund Tamás agykutató, Laposa Zsófia és Bence borász, Miklósa Erika operaénekesnĹ‘, M. Tóth Géza filmrendezĹ‘, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház fĹ‘igazgatója, Szakáky György táncművész, Zoób Kati divattervezĹ‘, Gulyás Péter kézilabdázó és Likó Marcell zenész.   Veszprém Megyei Jogú Város a bakonyi és a balatoni régióval összefogva indul az Európa Kulturális FĹ‘városa 2023 cím elnyerésére kiírt pályázaton. A pályázatában hangsúlyos szerepet kap a város kiemelkedĹ‘ kulturális mozgósító ereje és kivételes adottságú rendezvényhelyszínei, valamint a régió idegenforgalmi vonzereje. Kiemelt figyelmet kap a térségi összefogás, a társadalmi szerepvállalás és a megvalósuló programok nemzetközi, valamint európai vonatkozásaira. A pályázat benyújtásának a határideje 2017. december 20.  
Borászportál.hu - 2017. október 4. 16:58
A búza magas terméspotenciálját illetve a rosz jó ellenállóképességét egyesíti az ember által nemesített gabonanövény, a tritikálé, amelyre nagy jövĹ‘ vár táplálkozásunkban. A búza és a rozs latin nevének (triticum és secale) kombinációját viselĹ‘ gabonafajta a klímaváltozás, a romló talajmminĹ‘ség és a korlátozott termĹ‘területek nagy nyertese lehet – állítja legújabb tanulmányában K&H Bank Zrt. A többi gabonához képest gazdaságosabban termeszthetĹ‘ és szélsĹ‘séges idĹ‘járási körülmények között is magas terméshozamot produkál. Jelenleg még csak a takarmányozásban és a megújuló energiaforrásoknál van szerepe, a humáncélú felhasználásához még pontpsan meg kell ismerni a növény beltartalmi értékeit és élettani hatásait – mondj Langó Bernadett, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kutatója, aki a tritikálé emberi táplálkozásban rejlĹ‘ lehetĹ‘ségeit vizsgálja. A szegedi tritikáléfajták élelmiszeripari hasznosítása ezzel együtt már folyamatban van.   Az elsĹ‘ tritikálé fajtákat Magyarországon nemesítették az 1960-as években, számos magyar fajtát ismertek már el napjainkig. A tritikálét ma több, mint 4 millió hektáron termelik világszerte, Magyarország a világ 10. legnagyobb termelĹ‘je.
Borászportál.hu - 2017. október 4. 11:39
Érdekel egy sales manager-i állás egy nemzetközi borászati cégnél? Beszélsz oroszul és angolul? Akkor itt a helyed: a Vinventions értékesítési munkatársat keres!   
Borászportál.hu - 2017. október 4. 9:16
2017. október 6-a és 8-a között rendezik az idei Közétkeztetési Szakácsverseny utolsó elĹ‘döntĹ‘it. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a KözétkeztetĹ‘k, ÉlelmezésvezetĹ‘k Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) közös szervezésű rendezvénye látványos és tanulságos program mind szakemberek, mind laikus érdeklĹ‘dĹ‘k számára.   Az elĹ‘döntĹ‘re a METRO VevĹ‘akadémián (2041 Budaörs, Budapark, Keleti 3.) kerül sor, nézĹ‘ként bárki részt vehet rajta, aki legkésĹ‘bb október 6-án déli 12 óráig regisztrál a nebih@nebih.gov.hu e-mail címen.   Program: 2017. október 6. – fĹ‘zés kezdete: 10 óra, elsĹ‘ tálalás: 13 óra, a program zárása: 15 óra 2017. október 7. – fĹ‘zés kezdete: 7 óra, elsĹ‘ tálalás: 10 óra, a program zárása: 16 óra 2017. október 8. – fĹ‘zés kezdete: 7 óra, elsĹ‘ tálalás: 10 óra Régiós elĹ‘döntĹ‘ eredményhirdetés: 2017. október 8-án 12 óra után Összesített eredményhirdetés: 2017. október 8-án 13 óra után  
Borászportál.hu - 2017. október 4. 8:00
Azt hiszem, hogy az idei Tokaj-Hegyalja KerülĹ‘utak kalandozásunk legnagyobb tanulsága az volt, hogy Tokaj-Hegyalja messze nem ér véget ErdĹ‘bényén vagy Tolcsván. Érdemes még egy kicsit róni az utat, hogy megismerkedjünk Bodrogolaszi, Hercegkút és Sárospatak dűlĹ‘ivel, boraival. Igenis van borélet a borvidék túlsó végén is, még ha kicsit csendesebb is.
Borászportál.hu - 2017. október 3. 12:29
A manapság divatos social media felületek, többek között az Insagram is jelentĹ‘sen befolyásolja az étkezési, ital- és borfogyasztási szokásinkat.
Lapok:    2  
Időkép.hu - 2017. október 20. 0:37
Az elmúlt napok napsütéses, nyáriasan meleg időjárását sokak az őszi erdőkben túrázással töltötték.
Időkép.hu - 2017. október 19. 19:14
Budapesten a tervek szerint újabb dízelautókat is kitiltanának szmogriadó esetén, így nagyjából az autók fele nem közlekedhetne.
Időkép.hu - 2017. október 19. 5:24
Az első tavaszi sarjaktól a nyári idillen és heves viharokon át követtük a tengei életciklusát az őszi aratásig. Kép- és videoriportnk következik.
Webbeteg.hu Betegségek - 2017. október 20. 14:55
Az oszteoporózis (osteoporosis), más néven csontritkulás a csontrendszer betegsége. A csontok tömege, minősége és szilárdsága csökken, miközben egyre törékenyebbé válnak. Csontritkulás nőknél és férfiaknál egyaránt kialakulhat minden életkorban, de idősebb korban gyakoribb.
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
Ebroker - Ingatlan - 2017. október 20. 13:25
Az M3-as metró felújítása miatt november 6-tól lezárják a vonal északi szakaszát, a szerelvények a Lehel téren fognak megfordulni, a csuklós pótlóbuszok 45 másodpercenként indulnak csúcsidőben - jelentette be a Budapestinfón, szokásos pénteki tájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. A felszíni közlekedés nem lesz zökkenőmentes, különösen az első napokban várhatók forgalmi nehézségek, mivel e...
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
HWSW.hu - 2017. október 20. 17:30
Szinte mindenbe igyekszik beépíteni az Adobe a tavaly bejelentett Sensei AI támogatást, és megkönnyíteni a felhasználók munkáját, legalábbis a cég álláspontja szerint.