GasztronĂłmia
GasztronĂłmia kategória 2018 áprilisi hírei
Lapok:    
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 21. 8:00
Így tavasszal, már-már a korai nyárban, több okból is érdemes a Balaton körüli borokkal foglalkozni.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 20. 17:20
Ma este 12. alkalommal adják a kárpát-medencei borászok legrangosabb szakmai kitĹąntetését, a Borászok Borásza díjat. Kövesd velünk élőben a díjátadótgálát, ahol további győzteseket is hirdetnek. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 20. 8:00
A kékfrankosnak  nagyon sok arca van – mondja Fekete Mihály szekszárdi borász, aki ezt a sokszínĹąséget több érdekes tételen keresztül igyekszik bemutatni az április 21-i Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolón. A vele készített interjúban azt is elmeséli, mennyire félreismertük a siller borokat.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 19. 15:02
  Alaposan megújul a Gere borok külseje, ráadásul új bevet is kapnak. Mostantól “A. Gere” név jelenik meg a palackokon, ami Gere Attilát és gyermekeit, Andreát és Attilát is jelöli, utalva a pincészet családi jellegére. A címkék újratervezésénél fontos volt az időtálló kortalanság és az egyértelmĹą, markáns külső is a beazonosíthatóság érdekében, ezenkívül az is, hogy a különböző célcsoportok számára is azonnal látható legyen az adott borok árkategóriája.   A címkéken és a néven túl a kínált borstruktúra is megváltozott, átláthatóbbá vált, a 17 tételből álló borsor a Weninger & Gere márka beolvadásával egyszerĹąsödött. A borok kategóriái is (alap-, közép-, és csúcsborok) egyértelmĹąen nyomon követhetők a külső megjelenésben, a korábbinál jobban elkülönülnek egymástól.   A megújulás nem azonnal válik láthatóvá, mert mindig csak az új évjáratok kapnak új címkéket. A teljes paletta így előreláthatólag fél év múlva cserélődik le teljesen.  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 18. 10:06
Április 20-án választják meg a Borászok Borászát. Az 50 jelöltből már csak öten maradtak versenyben. Két tokaji, két balatoni és egy villányi borászért lehet szurkolni. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 18. 8:00
Mind a szekszárdi, mind az egri bikavér – Tokaj-Hegyalja, az olaszrizling és a kékfrankos mellett – a magyar borászat és borfogyasztás kulcsfontosságú kérdésévé vált. Véleményem szerint ez az a négy történet, amely meghatározhatja a magyar borvilágot, országos szinten. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 17. 9:15
A Winelovers Nagykósolókat hagyományosan bortesztek előzik meg. Nem volt ez másként az április 21-i Kékfrankos Április esetében sem. A kékfrankos és a kékfrankos alapú házasítások tesztjén Sopron bizonyította, miért nevezik a fajta erős bástyájának.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 17. 6:00
A Tokaji Borlovagrend idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nagy Tokaji Borárverést 2018 április 20. és 22. között. A borvidék egyik legkiemelkedőbb eseménye idén nemzetközi eseményé válik.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 16. 12:14
Fotó: Árpád-hegy Pince Facebook-oldala   A szerencsi Árpád-hegy Pince borai is bemutatkoznak Veronában, a Vinitaly nemzetközi borászati szakkiállítás magyar standján. Varkoly Ádám Gál Tibor Emlékdíjas fiatal tokaji borásznak nem ez az első sikere Olaszországban: 2017 májusában Piemonte borvidéktől vehetett át díjat, az átadón ráadásul Tokaj egyik legnagyobb legendájának utódjaként konferálták fel.   Az április 18-ig tartó Vinitaly a világ legnagyobb borászati témájú expójának számít. Az 1967 óta évente megrendezett szakkiállításon az idén mintegy 4300 kiállító vesz részt harminc országból. A veronai vásártéren több mint 95 ezer négyzetméteren zajló rendezvényre több mint 150 ezer látogatót várnak Olaszországból és az egész világból szakmai és üzleti találkozókkal, a nemzetközi gasztro- és borászati ágazat képviselőivel, politikusokkal és a szaksajtó részvételével.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 16. 11:25
Több mint 300 borturizmusban érdekelt cég és szakember; 29 különböző ország; 23 előadás, kerekasztalbeszélgetés és szeminárium; 860 üzleti tárgyalás: április 10-től öt napon keresztül Magyarország látta vendégül a világ borszakmai és borturisztikai szektorát a hazánkban megrendezett Nemzetközi Borturisztikai Konferencián és Kiállításon.  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 13. 14:49
Villányban a Gere Birtokon idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Gere Jazz Fesztivál. A június 8-9-én megrendezésre kerülő eseményt ezúttal Olaszország tematizálja. A hazai jazz kiválóságok mellett fellép Nicola Conte olasz jazz zenész, gasztronómiai vendégként pedig az olasz Sirk család, a Michelin-csillagos La Subida tulajdonosai hoznak ízelítőt az étterem kínálatából. Erre erősítendő a Gere Birtok Mandula éttermének séfjei is itáliai ízekkel készülnek. Nicola Conte mellett a zenei vonalat erősíti a Rákfogó zenekar (Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Kőszegi Imre), a Kéknyúl Hammond Band, a Balázs Elemér Group és a Barabás Lőrinc Quartet.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 13. 14:19
Magyarország legnagyobb területen termesztett szőlőfajtája elképesztően gyönyörĹą borokat ad, ha megfelelő odafigyeléssel készítik. De hol termesztik még, melyik az ő éve és hol neveztek el róla hivatalos fizetőeszközt?
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 12. 16:39
Április 18 és 22 között immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a szezonnyitó sörfesztivál a budapesti Corvin Sétányon.     A látogatók több mint 100 sör közül választhatnak a hazai kínálat mellett többek között Csehországból, Angliából, Németországból.  Lehetőség lesz megkóstolni a London Pride-ot, ami a Wikipedia szerint Nagy-Britannia első számú cask ale söre. A cask ale sörök különlegessége, hogy nem érintkeznek gázzal, szén-dioxid (vagy nitrogén, vagy más hajtó-) gáz helyett egy pumpa segítségével csapolják őket.   További kiállítók: Bernard, Bigface, Bigfoot, Brewdog, Cerna Hora, Csíki Sör, Domján Sörfőzde, Etyeki Sörmanufktúra, Fehér Nyúl Sörfőzde, Fóti Sörfőzde, FĹątőház Sörfőzde, Kecskeméti Sörmanufaktúra, Krak’n Town, Pilsner, Litovel, Pöhjala, Primátor, Sümegi Sörfőzde, Teddy Bear, Yeast Side. A fesztiválra a belépés ingyenes.  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 12. 14:56
Tizennégy magyarországi és egy határon túli borvidék összesen 146 borát nevezték az „A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2018” borverseny díjaiért, amelyeket április elején osztottak ki.  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 11. 8:28
A szakértők egyetértenek abban, hatalmas lehetőség a hazai borok számára, hogy április 10-12-ig Budapesten rendezik az IWINETC-t. A javarészt nemzetközi előadók őszintén elmondják véleményüket a véleményüket. Kövesd velünk két napon át tartó élő helyszíni beszámolóknkat!
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 10. 9:00
Immár kilencedik alkalommal került megrendezésre az Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális Kóstolója. Mára ez a rendezvény jóval több több lett, mint a pincészet nagy eseménye, születésnapja.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 10. 8:49
A szakértők egyetértenek abban, hatalmas lehetőség a hazai borok számára, hogy április 10-12-ig Budapesten rendezik az IWINETC-t. A javarészt nemzetközi előadók őszintén elmondják véleményüket a véleményüket. Kövesd velünk két napon át tartó élő helyszíni beszámolóknkat!
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 9. 16:34
A Kristinus Pincészet 2015-ös olaszrizlingje bizonyult a legjobb magyar bornak a Visegrádi Négyek (V4) április 5-én tartott bormustráján. A Várkert Bazárban a Magyar Turisztikai ügynökség közremĹąködésével szervezett eseményen a szakemberek 3 órán át kóstolták a szlovák, lengyel, cseh és magyar borászatok összesen 20 borát. Szlovákiából a Vintop Karkó pincészet 2015-ös Cabernet Franc borát választották, Csehországból Johann Winery 2014-es pinot blanc, zöldszilváni, fĹąszeres tramini és rizling házasításából készített White tételét, míg Lengyelországbó a Winnica Equus Cabernetis Prestige 2017 tételét.  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 9. 13:18
Hét országból összesen kilencvenegy bort neveztek az április 6-8-i Portugieser du Monde borversenyre.  A portugieser, azaz hagyományos nevén kékoportó fajta egyetlen nemzetközi versenyén idén 4 champion-díjat és 28 aranyérmet osztottak ki.   A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így hasznos mindezeket a borokat egy mezőnyben látni. Nevezni olyan borokkal lehetett, amelyek minimum 50% portugiesert tartalmaznak.     Champion-díjak 2018   2017-es évjáratú portugieserek Champion-díja: PZ PLEŠIVICA Portugizac 2017 (Plesivica, Horvátország)   Régebbi évjáratú portugieserek Champion-díja: WEINGUT HUPPERT Portugieser Klassik 2015 (Rheinhessen, Németország)   Portugieser-alapú Champion-díja: VYLYAN PINCÉSZET RedY 2017 (Villány, Magyarország)   Portugieser-specialitások Champion-díja: IVANČIĆ Griffin Rose Sparkling (Plešivica, Horvátország)     Top 5 "Portugieser 2017" PZ Plešivica Portugizec 2017 (Horvátország) Polgár Pince Portugieser 2017 (Magyarország) Ősi Gábor Portugieser 2017 (Magyarország) Lelovits Tamás Portugieser 2017 (Magyarország) Tiffán's  Pincészet  Portugieser 2017 (Magyarország)   Top 5 "Régebbi évjáratú Portugieser" Huppert Blauer Portugieser Klassik 2015 (Németország) Marcus Schneider Einzelstück Portugieser 2014 (Németország) Harald Schachl Blauer Portugieser 2016 (Ausztria) Szende Pince Gábor Portugieser 2016 (Magyarország) Jackfall Bormanufaktúra Portugieser 2016 (Magyarország)   A díjátadó ünnepséget és az azt követő kóstolófesztivált a pécsi Zsolnay Negyedben rendezték meg. Az eseményen mutatkozott be a Villányi borvidék új márkája, a RedY is.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 7. 9:00
A Nemzetközi Sommelier Szövetség (ASI) ebben az évben is meghirdette a nemzetközi sommelier vizsgát, amelyet idén már másodjára rendeztek meg Magyarországon. A diplomások száma pedig idén négyre bővült. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 6. 14:31
Az igazi tavasz beköszöntét valódi mediterrán Sunday Brunch-csal ünneplik a budapesti Araz Étteremben. A négy áprilisi vasárnapon át tartó ebédsorozaton a dél-olasz gasztronómia fellegvára, Szicília mutatkozik be. A vasárnapi ebéd ára tartalmaz egy pohár gyöngyöző pezsgőt, korlátlan étel- és italfogyasztást (ásványvízből, rostos gyümölcslevekből, szénsavas üdítőkből, házi limonádénkból, a ház boraiból) és egy csésze habos kávét. A gyerekek szórakozásáról gyermeksarok és óvónő, a felnőttekéről élő zene is gondoskodik.   Menüsor:   Levesek: Édesköményes baby polipleves Zuppa di Funghi: Gombaleves Előételek: Panzanella: Kenyérsaláta Hideg olasz felvágottak a padlásról  „Insalata Fantasia di Arance” Szicíliai narancssaláta  Pirított zöldségek parmezánnal, szárított paradicsommal és olívabogyóval Főételek: Pesce impanato: Tengeri halfilé tésztabundában Tortellini Rinascimentali: Reneszánsz füstölt húsos tortellini „Polpetti” marhahúsgombóc paradicsomszószban „Arrosto di maiale al limone” Citromos karaj Szardellás-kagylós tészta Saltimbocca: zsályás borjúszeletek Köretek: Risotto Alla Sicilia „Caponata” paradicsomos padlizsánragu  Édesburgonyás tintahal krokett pecorino szószban Rántott polentaérmék erdei gombaraguban  „Fruttata con la ricotta” Ricottás omlett Desszertek: Torta di zucca: Töktorta Panforte senese: Mogyorós-mandulás-narancsos sütemény Fehércsokoládé mousse levendulás fügelekvárral „Riso Nero” Csokoládés rizs   Időpontok: 2018. április 8., 15., 22., 29. (mindig 12 és 15 óra között)   Ár: 7490 Ft/fő (gyermekeknek 6 éves korig a részvétel ingyenes, 12 éves korig 50 %-os kedvezményt biztosítanak.   Asztalfoglalás telefonon (+36 1-815-1100) vagy e-mailben az araz@araz.hu címen lehetséges.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 6. 9:00
Kényelmes hedonistáknak mindig kapóra jön egy tematikus Winelovers kóstoló. Az – akár csak bizonyos fajtákba, akár egész borvidékekbe belehabarodott – ínyenc hosszas utazgatás és kincskeresés nélkül kényelmesen, egy helyre összegyĹąjtve válogathat; most éppen a közönség által az elmúlt év Winelovers kóstolóin legjobbaknak megszavazott borok között.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 5. 14:28
Április 6-7-én a nagyközönség számára is nyitott kóstolófesztivállal egybekötve rendezik pécsen a Portugieser du Monde 2018-at. A Portugieser du Monde a portugieser, vagyis a kékoportó szőlőfajta egyetlen nemzetközi versenye, tavaly 101 bort neveztek rá szerte Európából.  A versenyre a pincészetek portugieser fajtaborral, vagy legalább 50%-ban a szőlőfajtát tartalmazó házasításokkal jelentkezhettek.     Az idén többek között magyar, osztrák svéd, svájci és szlovén tagokból álló nemzetközi zsĹąri április 6-án kóstolja a borokat, míg másnap a Zsolnay Negyed m21 galériájában adják át a díjakat. Itt kóstolhatja meg a nagyközönség is a nevezett borok nagy részét, valamint a Pécsre érkező borászatok portugiesereken túli kínálatát és itt ismerkedhet meg először Villány új márkájával, a RedY-vel.  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 5. 8:14
A tradicionális pezsgő a világ egyik legnemesebb itala. Számtalan dolog szól mellette, de ha elolvasod 5 rendhagyó érvünket, utána egészen biztosan máshogy fogod inni.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 4. 12:35
  Április 28-29-én második alkalommal rendeznek Japán Sushi Hétvégét a neszmélyi Hilltop Borhotel & Étteremben. Az autentikus ételekről a 10 éve japán ételekkel foglalkozó Kiss Krisztián vendég séf fog gondoskodni, aki a vendégek között kialakított látványkonyhán fog dolgozni. Április 28-án szombaton este japán borvacsorát (4 fogással és a hozzá kínált borokkal) készít az érdeklődőknek, illetve speciális japán étlappal várja az a la carte vendégeket mindkét napon.   A Japán Sushi Hétvége étlapja: előételek: - japán morzsában sült tigrisrák tonkatsu szósszal  - forrázott szójabab  levesek: - miso leves tofuval, tengeri algával - Ramen leves tigrisrákkal  wokos ételek: - pikáns sült tészta csirkemellel - sült zöldségek pirított kesudióval,csirkével - pikáns sült rízs  nigirik: - lazaccal, tonhallal, tigrisrákkal, kacsamájjal, tengeri süllővel makik: - avokádóval, uborkával, lazaccal, tonhallal, tigrisrákkal, kacsamájjal vegyes sashimi: - tonhal lazac tigrisrák tilápia vastag tekercsek (8 falat): - tg speciál: tonhal lazac ráksaláta, majonéz  speciális tekercsek: - green orange: lazac avokádóba göngyölve  - speciális vega: avokádó, zöld spárga, sárgarépa, uborkába göngyölve  - california: surimi, avokádó, uborka - rainbow: tonhal, lazac, tilápia, avokádó ,uborka,surimi  Asztalfoglalás a borvacsorára és az a la carte étkezés esetén egyaránt szükséges. Telefon: +36 70 772 6663; +36 70 774 6663 E-mail: hotel@hilltopborhotel.hu  Facebook esemény: 2. Japán Hétvége
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 4. 10:00
Borkóstolóra járni egyértelmĹąen szórakoztató dolog, ha viszont a kóstolás mellett tanulhatunk is a borokról (ráadásul ingyen), azt az élményt nehéz tovább fokozni. A Tokaji Március szervezői viszont vették az akadályt. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 3. 11:00
Március 24-én zajlott az év egyik legnagyobb tokaji bormustrája, a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolója. Az 1000 látogató mintegy 60 pincészet 150 borát kóstolhatta meg, amelyek – bátran állíthatjuk – mind kiváló képvielői Magyarország leghíresebb borvidékének. Szerkesztőségünk, nem kis erőfeszítések árán, megpróbálta kiválasztani a kedvenc tételeket, Bognár Attila kóstolási jegyzeteivel kísérve. Íme a végeredmény, fogadjátok szeretettel!
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 2. 7:36
A Pannonhalmi Borvidék a második legkisebb a betelepített termőterület alapján, alig nagyobb, mint Somló. Idén nyáron azonban bizonyosan ezen a borvidéken lesz a legmagasabb az egy hektár szőlőre eső kultúr- és szabadidős programok száma.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2018. április 1. 9:00
Kerámiaörlő, kedvenc kávé egy gombnyomásra, tejhabvastagság-beállítás, öntisztítás. Csak néhány a manapság a csúcsot jelentő kávégépek funkcióiból.
Lapok:    
Időkép.hu - 2018. április 21. 21:01
Nyugat felől vékony fátyolfelhők sodródtak fölénk, ennek köszönhetően sokfelé ismét látványos fényoszlop koronázta meg a naplementét.
Időkép.hu - 2018. április 21. 11:23
Hétfőn már több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, majd keddre egy hidegfront hoz pár fokos lehűlést.
Időkép.hu - 2018. április 21. 9:03
Figyelmeztetés ugyan még nincs érvényben, de az erős UV sugárzásban akár 20-30 perc alatt leéghetünk.
Webbeteg.hu Betegségek - 2018. április 22. 18:56
A Marfan-szindróma nagyon ritka kórkép, tízezer ember közül mindössze egyet érint. Genetikai eredetű, veleszületett kromoszómahibán alapul. A leírások szerint több híres emberről is feltételezik, hogy ebben a betegségben szenvedett, így Paganiniről vagy Lincoln elnökről is vannak ilyen feljegyzések.
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
Ebroker - Ingatlan - 2018. április 22. 8:03
Idén az első három hónapban a fővárosban a lakások átlagos havi bérleti díja valamivel több mint 122 ezer forint, a négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj 2824 forint volt - derül ki a Rentingo.com lakás- és lakótárskereső online portál legfrissebb elemzéséből. A nagyobb vagy kedvezőtlen beosztású lakásoknál előfordul, hogy a négyzetméterre vetített bérleti díj a 2000 forintot sem éri e...
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
Isite.hu - 2018. április 22. 16:30
Az Acer Predator család nem ismeretlen a Game Channel olvasók előtt, hiszen szinte minden, a sorozatban megjelent eszközt teszteltünk már, és alapvetően igen jó véleménnyel is voltunk ról... tovább