GasztronĂłmia
GasztronĂłmia kategória 2017 decemberi hírei
Lapok:    
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 13. 16:00
A Furmint évének méltó záróakkordjaként megjelent Horváth Gábor, a legjobb vidéki vendéglátóhelyek között számon tartott mádi Guesteau étterem séfjének receptkönyve. A Furmint szakácskönyv több mint 300 oldalon közel 80 receptet tartalmaz, amelyek mindegyikét a furmint ihlette: sok esetben a bor nem csupán kísérőként, de az adott fogás szerves részeként is megjelenik. A gazdagon illusztrált, vaskos kötet összeállításában Pallagi Ferenc újságíró is aktívan közremĹąködött. Előszavában ezt írja:   Horváth Gábor a Guesteu-ban olyan konyhát visz, amely újraértelmezi az ételt, a helyet, a bort, és az általa kiküzdött tudást tányérjain keresztül, természetes egyszerĹąséggel adja át vendégeinek is.   Az étel- és hangulatfotók felelőse Dancsecs Ferenc volt, aki már évek óta szorosan együttmĹąködik a Gusteau-val és a Szent Tamás Pincészettel.   A könyv bemutatóján a Szent Tamás Pincészet 2015-ös Mád, 2014-es Kővágó és 2013-as Szent Tamás furmintja volt kóstolható; a szakácskönyvben a pincészet további borairól is részletes leírást találunk, a borajánlásokat pedig ifj. Szepsy Istvánnak köszönhetjük.  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 12. 15:50
A Budapesti Corvinus Egyetem MKI Borkommunikáció kurzusa és a Századvég Kiadó bor témájú fotópályázatot hirdet. Minden, 18 éven felüli természetes személy pályázhat legfeljebb 10 darab, eddig nem publikált képpel. A fotó témája a bor, szőlő, szüret vagy a borfogyasztás kell legyen.   A képeket szakmai zsĹąri bírálja, Jaksa Tímea fotográfus vezetésével. A kiválasztott képek alkotói megjelenési lehetőséget kapnak névvel a 2018 nyarán megjelenő Borkommunikáció kötetben. Minden résztvevő oklevelet kap. Az első három helyezett továbbá tárgyjutalomban is részesül.   1. helyezett: Borsuli-kóstoló két fő részére 2. helyezett: WineFolly kötet és két palack Sauska Tokaj Brut pezsgő 3. helyezett: hármas Bortársaság-borválogatás   A képek elbírálása anonim módon történik. Ezért a képek a fájlneve egy megkülönböztető jelige kell legyen, valamint tartalmaznia kell a készítés helyét és évszámát (alsó vonalakkal elválasztva, például: franciacorta1_balatonfured_2017; franciacorta2_tokaj_2016). A fotókon nem szerepelhet vízjel.   A pályázathoz ki kell tölteni egy Ĺąrlapot, az előbb elmondottaknak megfelelően elnevezett képeket pedig a borkommunikacio@gmail.com címre várják. A szerzői és a személyiségi jogokkal kapcsolatos nyilatkozatot és tájékoztatást a pályázati Ĺąrlap tartalmazza. A képeket csak elektronikusan kell benyújtani, JPEG formátumban, legmagasabb képminőségben, a rövidebb oldalán legalább 1500 pixel felbontással.   Beküldési határidő: 2018. február 28. Eredményhirdetés: 2018. március 31-ig. További információ kérhető privát üzenetben a Borkommunikáció Facebook-oldalon.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 12. 10:53
Ki gondolná, hogy a pinot noir és a chardonnay rokonok? Pedig ez az igazság. Rokonságukból adódóan hasonló talajt és hasonló klímát is szeretnek. Így talán már nem is annyira furcsa, hogy miért döntött úgy az Etyeki Kúria a kétezres évek elején, hogy az elsők között telepít pinot noirt az Etyek-Budai borvidékre, Alcsútdobozra. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 11. 17:12
A Miklós-napon immár 19. alkalommal megrendezett Országos Rozé Borversenyen a 2017-es „Kócsagos” Lellei Rosé kapta az „Ország Legjobb Rozé Bora” címet és az aranyérmet. A versenyre összesen 332 rozé bort neveztek, a mezőnyből a 8 zsĹąri legjobb rozéi jutottak tovább a csúcszsĹąrihez, az ő döntésük alapján választották ki a győztest. A versenyen összesen 73 aranyérem, 190 ezüstérem és 69 bronzérem talált gazdára, ami egyértelmĹąen mutatja, hogy a 2017-es tényleg egy remek évjárat. Ez nem az első díja idén a pincészetnek, hiszen a 2016-os Lellei Irsai Olivér már elnyerte a 2017-es Országos Borversenyen a „Legjobb Hazai NemesítésĹą Illatos Fehérbor” nagydíjat.  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 11. 15:22
A Star Wars természetesen a borvilágot sem kíméli. A borral és gasztronómiával kapcsolatos Star Wars kütyük, nem utolsó sorban a most moziba kerülő újabb rész, Az utolsó Jedik apropóján, elárasztják a boltokat. Mi most összegyĹąjtöttük neked a legizgalmasabbakat. A film rajongóinak illetve rajongó ismerősőkkel rendelkező, a karácsonyi ajándékvásárlást még halogatóknak kötelező a kattintás. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 10. 7:00
Kiváló borok fognak készülni az idei évjárat egészséges és gyümölcsös szőlőiből. Gere Attila évjáratjelentése Villányból.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 9. 9:00
Biztosan te is unod már azokat a "jól bevált" ajándékokat, amikkel semmit sem tudsz kezdeni, mégis egyre csak halmozódnak. A fürdőszobaszekrény sok évre visszamenőleg rejt sosem használt parfümöket, és a gardrób legmélyén is egyre csak gyĹąlnek a borzalmas mintájú kötött pulóverek. Idén viszont  másként lesz: jöjjön hét ütős alternatíva. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 8. 11:11
Szőke Mátyás lett a 2017-es év borásza. December 7-én sajtótájékoztató keretében vehette át a Mátrai borvidék borásza az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” kitüntetést. Gratulálunk!
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 8. 6:30
Az év utolsó hónapja az ünnepvárásról, a karácsonyról, a vendégjárásról és a szeretteinkkel megosztott élményekről szól. Ha igazán különlegessé tennénk az ünnepi étkezéseket, válasszuk azt a magyar bort, amely többszáz éves hagyományokkal bír; amely rendre kivívja a világ borkedvelőinek és borszakértőinek elismerését, és amelynek minden kortya lenyĹągöz gazdag gyümölcsösségével és komplexitásával. Koccints te is aszúval - következzék 5 ellenállhatatlan érv a tokaji aszú mellett.    
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 7. 14:12
A villányi Gere Attila Pincészet egyik top tétele, a Solus 2012-es évjárata karácsony előtt a boltokba került. A Solus dĹąlőszelektált, limitált tétel, ami Kopár-dĹąlőről szüretelt merlot-ból készül. Arról a területről, ahol eltérőek a mikroklimatikus viszonyok és a talaj sokkal vékonyabb és kövesebb, a Kopár többi részéhez képest. A solus stílusa a toszkán Ornellaia pincészet inspirálva készült, Villányi arculattal, a terroir minden tipikus egyedi jegyével. A bor neve egyedit jelent latinul, illtve megtalálható benne a sol, vagyis a nap szó is, ami arra utal, hogy a szőlő hozzá Magyarország legdélebbi dĹąlőjében lett szüretelve. Mivel a tétel nem készül minden évben, így a mostani a tizedik, jubileumi évjárata a bornak. Gazdag gyümölcsösség és édesfĹąszeres aromák jellemzik, kerek bor, édes tónusú lecsengéssel. A finoman pörkölt fa aromája kóstoláskor szépen belesimul a szilvás-meggyes aromákba. Egyedi, top tétel, amely tökéletes ajándék is, hiszen több évre is el tudják tenni a gyĹąjtők, az ünnepi asztalnál pedig a vörös és vadhúsból készült ételek mellé ajánljuk.  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 7. 13:31
Szőke Mátyás lett a 2017-es év borásza. December 7-én sajtótájékoztató keretében vehette át a mátrai borvidék borásza az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” kitüntetést. Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életmĹąvével érdemelte ki az elismerő címet. MĹąszaki végzettségĹą, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt mĹąvelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Szőke Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását. A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait chardonnay, muscat ottonel, Irsai Olivér, merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Járt többek között Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is. A borász rengeteget dolgozik, ám ha akad némi szabadideje, legszívesebben traktorjában ülve veszi szemügyre ültetvényeit, közben a természetben, az évszakok változásaiban gyönyörködve. „A munkás hétköznapok a modern kort, a hétvége a gyökereket ébreszti fel bennem. Amikor kezdtük, még jóval több kézimunkát kellett alkalmaznunk a területek megmunkálásában, azóta sokat fejlődött a világ.”   A díjért versengők közül, a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borász: Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék Figula Mihály - Balatonfüred-Csopaki borvidék Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék ifj. Szepsy István – Tokaji borvidék Szőke Mátyás – Mátrai borvidék  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 7. 10:32
A Pannon Bormíves Céh két tagja, a villányi Bock József és a Céh korábbi elnöke, Jásdi István borai mérkőznek meg december 9-ikén, szombaton, Vonyarcvashegyen, a Bock Bisztró Balaton 200 éves Festetics Pincéjében. Az este során 5-5 bort vonultat fel a két ikonikus borász, így ki-ki eldöntheti, hogy e barátságos párbajban kinek a borai kísérik méltóbban a tokhalraviolit, a birsalmás-kacsamelles sütőtökkrémlevest, a mandulás túrólepénnyel felszolgált párolt szarvast és a csokoládés képviselőfánkot. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 7. 10:05
Mozgalmas időszakon van túl a Zsirai pincészet. Örömteli Juniboros esemény, kínai utazás és könyvmegjelenés követte egymást. Mindezekről első kézből értesülhetünk Zsirai Petra beszámolójából.  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 6. 11:17
Brebis néven új magyar pezsgőmárka indulását jelentették be. A december elején kezdődött piaci bevezetés igencsak rendhagyó lesz a tervek szerint. Ugyanis, bár az éves hazai pezsgőfogyasztás 70-80 százaléka mindig ebben az időszakban történik, a Brebis forgalmazását december közepétől január elejéig szándékosan felfüggesztik.   Célunk, hogy változtassunk a fogyasztói magatartáson, a hazai pezsgőkultúrán – nyilatkozta a pincészet tulajdonosa, Bárány Péter –, mivel magyarországon a pezsgő még mindig alkalmi, szezonális ital.   „A pezsgőpiacon ugyanaz a folyamat zajlik most, mint tíz éve a pálinkánál. Akkor a fogyasztók azt hitték, hogy pálinkáznak, pedig a többségük aromás szeszesital fogyasztott. Magyarországon a pezsgőnek egyáltalán nincs kultúrája. A fogyasztók többsége maximum szilveszterkor és akkor is csupán koccintáskor találkozik pezsgővel. Erre a célra teljesen felesleges lenne minőségi pezsgőt készíteni” – mondta Bárány Péter, aki a Rézangyal pálinka egykori kereskedelmi igazgatójaként, illetve a Márton és Lányai pálinka társtulajdonosaként személyesen is végigkísérte az említett folyamatot.   A Brebis tradicionális eljárással készülő úgynevezett Méthode Traditionnelle pezsgő, amely a Champagne pezsgőkészítési módszert jelenti. A másodlagos erjesztés palackban történik, 24 hónapon át.   
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 6. 10:58
A hazai food truck mozgalom továbbra is felivelőben van, idén március és szeptember között 250 millió Ft-os forgalmat bonyolított le a Food Truck Show Hungary kft. – olvasható a cég minap megjelent közleményében. Március és szeptember között a food truckok a 110 rendezvénynap alatt 166 ezer terméküket értékesítettek összesen, ez a szervező cég becslése szerint még tovább nőhet.   A saját rendezvények mellett egyre népszerĹąbb a catering szolgáltatás is. Az ebben rejlő lehetőséget már olyan nagy cégek is felismerték, mint a Telenor, az Opel, a Ford vagy éppen a Raiffeisen Bank, de egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást 50 fő körüli esküvőkön, születésnapokon.   
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 5. 15:04
December 1-én a somlói Tornai Pincészetnél zajlott a hagyományos András-napi bormester találkozó. Az ágazat jövőjéről szóló beszélgetések mellett átadták a Somlóért-Tornai Endre Emlékdíjakat is.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 5. 14:20
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) rutinvizsgálata során a borok fogyasztói azonosítóinak pontatlanságát  találták a Sauska borászat villányi borainál. „A NÉBIH jegyzőkönyve alapján a villányi borászatot érintő visszahívás engedélyezés-technikai jellegĹą, az érintett borok fogyaszthatóságával, beltartalmi, valamint élvezeti értékével semmilyen módon nem áll összefüggésben” – olvasható a pincészet közleményében.   A kérdéses tételeket, a hvg.hu értesülése szerint mintegy 30-at, átmenetileg kivonták a kereskedelmi forgalomból. A NÉBIH egyidejüleg a pincészet tokaji borait is vizsgálta, ott azonban nem találtak szabálytalanságot.  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 5. 10:54
Hét vendéglátóhely várja már idén télen a Badacsonyba látogatókat. A Badacsony Nyitva kezdeményezés keretében a Tilia Borvendéglő, a Laposa terasz, az Istvándy BormĹąhely, a Bonvinó, a Borbarátok vendéglő, a Pláne Badacsony borterasz és a KisHableány Stand van nyitva a téli hónapokban is. Márton naptól farsangig ráadásul több tematikus programmal készülnek és tervben van a Park utcát és a Római utat összekötő szakasz „fő utcává” alakítása is, ami idővel télen-nyáron Badacsony központi találkahelye lehet.   Az idelátogatók természetesen sok-sok forraltbort kóstolhatnak, illetve sültgesztenyét és egyéb finom falatokat ehetnek.   „Hasonlóan látjuk, hasonlóan éljük meg a dolgokat, gondolkozunk 12 hónapos vendéglátásban. Ennek következő lépése a Badacsony Nyitva, ahol az üzeneteinket, programjainkat egy platformon tudjuk kommunikálni. Míg 5 évvel ezelőtt ilyenkor semmi nem volt nyitva, úgy ma már itt vagyunk heten” – mondja Laposa Bence, a kezdeményezés egyik résztvevője.   „Mi magunk régóta úgy gondoljuk, hogy a Badacsony télen talán még szebb is, mint nyáron és hiszünk abban, hogy erről a vendégeket is meg tudjuk győzni. Ehhez kellenek a közösen és magas minőségben biztosított programok, szolgáltatások. És az összefogás, mert ez csak együtt sikerülhet” – mondja Nagy Miklós, több badacsonyi vendéglátó egység vezetője, tulajdonosa.   A Badacsony Nyitva folyamatosan bővülő és frissülő programjai itt követhetők: facebook.com/badacsonynyitva  
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 4. 19:00
Rappay József személyében új borászt üdvözölhetett a közelmúltban a Szent Gaál Borház. A fiatal szekszárdi szőlész-borász Budapesten végzett a Kertészeti Egyetemen, azóta viszont négy kontinens kilenc országának vezető borászatainál fordult meg, hogy végül újra Szekszárdon kamatoztassa tudását. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 4. 18:00
Butella László személyében új borászt köszönthet a Tokajicum Borház. Laci szerint – aki 2016 augusztusában igazolt át a pincészethez – a csapatmunka, a folyamatos fejlődés és a furmint zászlóra tĹązése a siker legfontosabb kulcsai. Azt is elárulta, hogy a 2017-es évjárat egy igazi legenda lesz. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 4. 15:12
100-ból 95 pontot és aranyérmet kapott a világ egyik legrangosabb versenyén a tokaji hatputtonyos aszú. Most juthatsz hozzá vagy 2021-ben.
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 1. 19:15
Márton-Kováts Krisztinának, a Tállyáért Egyesület egyik alapítójának, az Oroszlános Borhotel tulajdonosának élete nemrég 180 fokos fordulatot vett. A szálloda új vezetőt kapott és az egyre népszerĹąbb tállyai rendezvényeknek is egy (régi) új felelőse lesz. Minderről vele beszélgettünk. 
BorĂĄszportĂĄl.hu - 2017. december 1. 13:18
Még mindig nem egyértelmĹą, hogy a Villányi Franc sztoriban a szőlőfajta vagy a borvidék a fontosabb – derült ki a harmadik alkalommal megrendezett Franc & Franc konferencián. A siker egyik kulcsa pedig a villányi fehér bor lehet.
Lapok:    
Időkép.hu - 2017. december 12. 15:59
Kedden megdőlt az évszázados melegrekord, Drávaszabolcson 18,8 fokot mértek, északnyugaton hajnalig több helyen is károkat okozott a szélvihar.
köpönyeg.hu - Közép-Magyarországi időjárás-előrejelzés, 07:45
Időkép.hu - 2017. december 13. 7:45
Aktuális időjárás:Budapest: 4°C, 9.36 km/hNY/ÉNY-i szél, közepesen felhős Előrejelzés: Ma: Hőmérséklet: min 3°C, max 5°C Idő: eső Holnap: Hőmérséklet: min 0°C, max 7°C Idő: eső 15 napos időjárás-előrejelzés a Köpönyeg.hu oldalon!
Időkép.hu - 2017. december 12. 14:12
Leginkább eső formájában számíthatunk csapadékra, a borongós, őszies idő a hét végéig kitart.
Mandiner Autó aktuális - 2017. december 13. 17:16
35-36 millió eurót költenek a visegrádi országok Líbia integrált határvédelmére, ezzel hatékonyabban feltartóztatva az észak-afrikai migrációs hullámot. [...] Bővebben!
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
Ebroker - Ingatlan - 2017. december 13. 17:16
A bel-budai HillSide Offices kilenc hónappal a tervezett átadás előtt 80 százalékos foglaltsági rátánál jár. Az irodaház legnagyobb bérlője, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 2018 második felében költözik át új székhelyére - derül ki az Eston közleményéből. A MOM Park melletti HillSide Offices kivitelezése a tervek szerint halad. Az irodaház építése jelenleg a hatodik szintnél jár és 2018 januárjáb...
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
Isite.hu - 2017. december 13. 16:59
Újabb fejlesztőcsapat fedezte fel magának a Nintendo Switch-et, ezúttal az inXile Entertainment célozgatott rá, hogy már javában dolgozik a konzollal: a jelek szerint készül a Wasteland 2 tovább