GasztronĂłmia
GasztronĂłmia kategória 2017 augusztusi hírei
Lapok:    
Borászportál.hu - 2017. augusztus 16. 18:02
Egy privát gyűjtĹ‘ aukción 51 750 ausztrál dollárt (mai árfolyamon 10,5 millió forintot) fizetett egy palack 1951-es Penfolds Grange Hermitage-ért, ezzel ez lett a valaha volt legdrágább ausztrál bor.   A Penfolds borásza, Max Schubert 1945-ben kezdett kísérletezni a shiraz-zal, az 1951-es tétel volt az elsĹ‘, amit a bemutatott. Forgalomba azonban ez sem került, miután mindet elajándékozta családtagoknak és barátoknak. Végül az 1952-es volt az elsĹ‘ évjárat, ami forgalomba került, ám akkor gyakorlatilag megbukott, nem sikerült eltalálni vele a közízlést. Olyannyira nem, hogy a menedzsment 1957-ben megtiltotta Schubert-nek a bor készítését, ám Schubert 1959-ig titokban mégis folytatta a munkát. Utána pedig újra „legálisan”, miután a régebbi évjáratok közben annyira szépen beértek, hogy a tulajdonosok 1960-ban újra engedélyt adtak.   A ma az egyik legjobb ausztrál bornak számító Grange Hermitage (1989 óta csak Grange) általában 87 százalék shiraz-ból és 13 százalék cabernet sauvignon-ból áll, csak pár kivételes évben – mint az 1951-esben – készült tisztán shiraz-ból. Az erjesztése hagyományosan fémtartályban kezdĹ‘dik, majd utána 18 hónapig tölgyfa hordóban érlelik tovább, végül három évig palackba lefejtve várja, hogy a boltok polcaira kerüljön.   A rekorder bor az árverezés elĹ‘tt komoly teszten ment keresztül, még kóstolásra is sor került, hogy az eredetiségét igazolni lehessen. A vizsgálatot és a hitelesítést pedig egyenesen a Penfolds jelenlegi borásza végezte. Az eddigi árverési csúcsot egyébként ugyanez a bor tartotta, 2004-ben egy palack 50 200 ausztrál dollárért kelt el. Becslések szerint mára alig 20 palack maradt belĹ‘le a világon.
Borászportál.hu - 2017. augusztus 16. 12:54
Már a javában gyűjtik a recepteket a Tokaji Borvidék szakácskönyvhöz, amelyben a régió jellegzetes ételeit fogják kiadni.   A munka során levéltári és történeti kutatások mellett a lakosság segítségére is számítanak. Minden településen felhívást tettek közzé, arra kérték a polgármestereket, érdeklĹ‘djenek helyi idĹ‘s embereknél, kutassanak régi receptfüzetek, feljegyzések után. Olyan, a hegyalján legendás ételeknek elkészítési módjait szeretnék körüljárni, mint a tarcali szĹ‘lĹ‘leves, a tokaji korhely halászlé vagy a mádi kifli.   Hogy végül mi kerül a szakácskönyvbe, azt egy séfek, gasztroszakemberek, cukrászok és borászok alkotta csoport dönti majd el. A jövĹ‘re megjelenĹ‘ szakácskönyvet egy online "fĹ‘zĹ‘műsor-sorozat" fogja felvezetni.   MTI  
Borászportál.hu - 2017. augusztus 16. 12:03
Budafok borhoz kapcsolódó múltja közismert. Valaha szĹ‘lĹ‘tĹ‘kék borították a vidéket, és rengeteg pince működött itt. 
Borászportál.hu - 2017. augusztus 15. 15:35
Egy 20 tonna Nutellát és Kinder tojást tartalmazó utánfutót loptak el vasárnap tolvajok a németországi Hessen tartományban található Neustadt-ban. A zsákmány értéke 50 és 70 ezer euró között van. EgyelĹ‘re még nem tisztázott, hogy az elkövetĹ‘knek kifejezetten az édességre fájt a foguk, vagy az utánfutóra volt szükségük és a sok finomság csak hab volt a tortán. Nem ez az elsĹ‘ rablás, aminek a Nutella esett áldozatul. 2013-ban szintén Németországban 5 és fél tonna Nutellát loptak el egy parkoló trailer-rĹ‘l, alig egy hónappal elĹ‘tte pedig a New York-i Columbia egyetem étkezĹ‘jébĹ‘l fogyott az indokoltnál jóval nagyobb mennyiségben a mogyorókrém.  
Borászportál.hu - 2017. augusztus 15. 11:51
ElkezdĹ‘dött az idei szüret a hagyományoknak megfelelĹ‘en az irsai olivér szedésével. Ezen felbúzdulva mutatjuk is alább az elsĹ‘ szüreti képeket az „irsais” borászatokról, elĹ‘tte azonban még egy kis szĹ‘lĹ‘-gyorstalpaló illetve egy irsaihoz megálmodott, merész recept is következik.
Borászportál.hu - 2017. augusztus 14. 14:04
A Pulled Ponty (Tépett Ponty) szendvics nyerte idén az Év Strandétele díjat. A vajas körkiflibe (bagel) töltött füstölt tépett pontyból, ordából, bébispenótból és fokhagymakompótból álló műalkotás Bezerics Dániel keszthelyi borász kreációja, akárcsak a tavaly gyĹ‘ztes étel. MindkettĹ‘ megkóstolható a keszthelyi és balatonboglári Palettában, valamint az idén nyitott fonyódi Pavilon strandbüfében.   Az eseményen kiosztották az év felfedezettje különdíjat is, amelyet a pár hete megnyilt balatonfenyvesi strandbisztró, a Konyhám tortilla-pizza hibridje kapott meg.   Az idei verseny minden eddiginél szorosabb volt, mivel sorra nyílnak a tö körül az újabb strandbisztrók, illetve a korábbiak is folyamatosan fejlĹ‘dnek – mondta a versenyt szervezĹ‘ Balatoni Kör szóvivĹ‘je, Kardos Gábor. A Balaton ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja az év strandétele díjjal, hogy egyre több balatoni büfében a helyi termelĹ‘k alapanyagait kínálják, ami nem csak egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minĹ‘ség, de egyben a régió gazdaságát is erĹ‘síti.
Borászportál.hu - 2017. augusztus 14. 8:04
5 rövid kérdés megválaszolásával kiderítheted, hogy a borkedvelĹ‘khöz vagy már a borhoz értĹ‘k szűkebb, de büszke táborához tartozol.  
Borászportál.hu - 2017. augusztus 12. 13:04
A Balatoni habos mogyoró lett Magyarország tortája, a mákos-málnás-szilvás Pöttyös Panni pedig az ország cukormentes tortája az idei versenyen. A mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg és mogyoró hab felhasználásával készült sütemény a budapesti SUGAR! Design Cukrászda munkáját dicséri, míg a szeletenként mindössze 6 gramm szénhidrátot tartalmazó, hozzáadott cukor nélkül készített Pöttyös Panni a szintén budapesti Zazzi Cukrászdából került ki.    ElĹ‘bbivel elĹ‘ször augusztus 19-én és 20-án a Várkert Bazárban megrendezésre kerülĹ‘ Magyar Ízek Utcáján lehet találkozni, de idĹ‘vel mindkettĹ‘ kapható lesz az ország számos cukrászdájában. A recepteket hagyományosan augusztus 20. után hozzák nyilvánosságra.   Fotó forrása: nyugat.hu  
Borászportál.hu - 2017. augusztus 12. 9:03
Történelmi bort vásárolt a borárverésen a Borkollégium – mondja Oroszlán Tamás, a Tokaj HétszĹ‘lĹ‘ pincészet kereskedelmi igazgatója. "Használati utasítást" is ad a tételhez és általában a hárslevelűekhez a vele készített interjúban.  
Borászportál.hu - 2017. augusztus 11. 16:18
Vendégek jönnek. A kerti partihoz már megvannak a húsok, zöldségek és szószok is. Természetesen a borról sem feledkezel meg, ezúttal viszont úgy döntesz, hogy nem játszadozol a rozéval, hanem azt bontod meg, amit egész évben imádsz: a vörösbort.
Borászportál.hu - 2017. augusztus 11. 16:00
  A szakmai zsűri és az újságírók szavazatai alapján is a szekszárdi Fekete Borpince 2014-es shiraz válogatása lett az augusztus 24-én kezdĹ‘dĹ‘ 2017-es szombathelyi Savaria Történelmi karnevál bora. Az idén 16. alkalommal meghírdetett borversenyen még soha ennyi bor nem versengett (összesen 92 nevezés érkezett) és még az sem fordult elĹ‘, hogy a szakma és a civilek ugyanazt a bort ítélték a legjobbnak.   A gyĹ‘ztes Fekete Borpince shiraz-a a karnevál Borok Utcájában kiemelt helyen lesz kóstolható és kapható, valamint 2018 augusztusáig viselheti a „Karnevál bora” címet. Az sem marad le a borról, aki nem látogat el Szombathelyre, a Fekete borpince a nyár hátralevĹ‘ részében megtalálható még a Balatonalmádi Borfesztiválon (augusztus 4-20.), a kecskeméti Hírös Hét Fesztiválon (augusztus 18-27.) és a gyĹ‘ri Bornapokon (augusztus 24-27.).
Borászportál.hu - 2017. augusztus 10. 16:09
A tegnapi nappal elindult a 25. Sziget Fesztivál, amit természetesen a megfelelĹ‘ borokkal érdemes megünnepelni. Na de nem otthon, hanem egyenesen a helyszínen, ahol a szokásos választék mellett újdonságokban sem szűkölködnek. 
Borászportál.hu - 2017. augusztus 10. 11:01
Az erĹ‘szakba torkolló tüntetések és elhúzódó sztrájkok miatt jóval kevesebb Darjeeling teát szüretelhetnek idén Indiában, ami kihatással lehet világszerte a tea kereskedelemre. Nyugodt években nyolcmillió kilogramm teát szüretelnek az összesen 87 farmon a Himalája lankáin található Dardzsilingben, ennek a júniusban kezdĹ‘dött sztrájkig mindössze harmadát szedte le a mintegy százezer idénymunkás. Ráadásul a munkabeszüntetés a lehetĹ‘ legrosszabkor jött: a fajtát márciustól októberig lehet szedni, ám a nyáron szüretelt tea a legértékesebb egyedülálló muskotályos illata miatt. Tovább tetézi a gondokat, hogy a gyomnövényvédelem is elmarad. "Ez az eddigi legsúlyosabb válság. Az ínyenceknek talán hamarosan más fajta után kell nézniük" - idézte a BBC a Darjeeling Tea Szövetség fĹ‘tanácsadóját. Indiában máris eltűnĹ‘ben van a boltok polcairól a darjeeling, a nagy felvevĹ‘nek számító Németországban is figyelmeztetnek, hogy az eddig is az egyik legdrágábbnak számító teafajta ára az egekbe szökik, és az elsĹ‘számú importĹ‘r, Nagy-Britannia is aggódhat. A tüntetéseket és a sztrájkot egy helyi párt kezdeményezte, amely saját szövetségi állam létrehozását szeretné a régió többségében nepáli nyelvű közösségének.   MTI
Borászportál.hu - 2017. augusztus 10. 9:00
Már vészesen közeledik a nyár vége, de még hátra van, hogy együtt eldurrantsunk pár üveg pezsgĹ‘t és megünnepeljük az államalapítást. Akár Budapesten, akár vidéken töltöd ezt a jeles napot, érdemes lesz tűzijáték és természetesen finom borok társaságában kiélvezned. Ám mielĹ‘tt adnánk pár huszadikai programtippet, lássuk milyen boros programokkal ütheted el addig az idĹ‘t.
Borászportál.hu - 2017. augusztus 9. 7:30
100 pontot kapott a Falstaff osztrák bormagazin fĹ‘szerkesztĹ‘jétĹ‘l a wachau-i Kellerberg pincészet 2015-ös Riesling Trockenbeerenauslese-je a szaklap idei borkalauzában. Ez mindössze a tizedik maximális pontszámot elért bor az újság 37 éves történetében. Az édes bor „sokoldalú bukéja”, „virágos jegyei”, „mély gyümölcsössége”, „finom botritiszesség” és „ásványos-sós íze” miatt érdemelte ki a minĹ‘sítést, mivel ezek a tulajdonságok egy olyan végeredményt adnak, ahol elegancia és rafinéria egyensúlyban van.  
Borászportál.hu - 2017. augusztus 8. 17:46
  Télikertként is működĹ‘ kibĹ‘vített terasszal, újragondolt kóstolóteremmel elegáns udvarház stílusban újult meg a Gere pincészet borhotele, amely a Gere Jazz Fesztiválon debütált. Az eredetileg tervezettnél nagyobbra sikerült átalakítás nyomán a terasz hűthetĹ‘-fűthetĹ‘, befedhetĹ‘ lett, a kóstolóterem immár egy otthonos nappali benyomását kelti és a konyha is jólfelszereltebb lett, így már semmi akadálya a késĹ‘bbre tervezett grillkonyhás rendezvényeknek.   A hotelbe látogató vendégek a borászat teljes portfolióját illetve évjáratos tételeket is megízlelhetnek, és lehetĹ‘ség van a hordók közötti kóstolásra is.   Fotó forrása: www.vistahungary.com 
Borászportál.hu - 2017. augusztus 8. 15:01
Ha továbbra is minden jól alakul, minĹ‘ségben és mennyiségben is az elmúlt öt év legjobbját produkálhatja a magyar bor. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának a Zalai Borcégér – Keszthelyi borünnep kapcsán kiadott tájékoztatása szerint, ha marad a kedvezĹ‘ idĹ‘járás, a tavalyit 5-10 százalékkal meghaladó mennyiségű bor készülhet hazánkban. A nagy járványok és fagykárok elmaradása miatt ráadásul a minĹ‘séget tekintve is kiváló évjáratra lehet számítani. A napsütéses órák száma, illetve a megfelelĹ‘ mennyiségű és eloszlású csapadék miatt idén az átlaghoz képest egy-két héttel korábban kezdĹ‘dhet a szüret – tette hozzá Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke. Ha kitart a nagy meleg, országos szinten akár a 2003-as rekordmeleget hozó évhez hasonló termés várható, Balatonfüreden pedig az elmúlt 40 év legjobb szĹ‘lĹ‘termésével kecsegtet az eddigi idĹ‘járás. Balatonfüredhez hasonlóan Villányban is kiemelkedĹ‘ évjáratra számítanak a borászok. A hegyközségi tanács közleménye szerint a tartósan hideg tél és a kevés nyári csapadék miatt kevés növényvédelemre volt szükség. Villányban a tervek szerint augusztus 10. körül kezdĹ‘dik a szüret az irsai olivér illetve az elsĹ‘ rozék alapanyagát adó menoir szedésével.   MTI
Borászportál.hu - 2017. augusztus 8. 9:02
Szívesen merengünk el a saját bor készítésének lehetĹ‘ségén, ám sajnos ennek nem az az útja, hogy a szupermarketben kapható csemegeszĹ‘lĹ‘t préseljük, erjesztjük és érleljük. Ennek okait, illetve a bor- és csemegeszĹ‘lĹ‘ közti különbségeket jártuk körbe. 
Borászportál.hu - 2017. augusztus 7. 8:02
Mi lehetne alkalmasabb idĹ‘pont annál, hogy körbejárjuk a rozék világát és a velük kapcsolatos tévhiteket, mint hogy itt a Nemzetközi Rozé Világnap, az International Rosé Day? Következzen öt klisé, amelyek közül tuti, hogy legalább egy már a te szádból is elhangzott.
Borászportál.hu - 2017. augusztus 5. 11:07
Bár a hazánkhoz legközelebb esĹ‘ tengerpart is több órás utazásra van, szerencsére egyre szélesebb a határainkon belül is elérhetĹ‘ a tengeri herkentyűk választéka.
Borászportál.hu - 2017. augusztus 3. 14:02
Ezen a héten nem lesz megállás – már ami a boros programokat illeti – ugyanis minden napra kijut a jóból, vagy inkább a borból. 
Borászportál.hu - 2017. augusztus 2. 12:30
Gianluigi Buffon, a Juventus és az olasz válogatott élĹ‘ legendája borokhoz adja a nevét. Az elsĹ‘ évjárat már a polcokon!   Gianluigi Buffont, a Juventus és az olasz labdarúgó válogatott kapusát szokták a jó borhoz hasonlítani, ami az évek múlásával egyre jobb lesz: a kapus még 39 évesen is kirobbanthatatlan a csapatból és sikert sikerre halmoz. A nevével ellátott mezek és egyéb ajándéktárgyak után mostantól már az Ĺ‘ nevével fémjelzett borokhoz is hozzájuthatnak a rajongók, miután igent mondott a dél olaszroszági Apuila régióban található Fabio Cordella pincészet felkérésének. „Ismert volt számomra Gigi szeretete a borok iránt, ezért kapcsolatba léptem vele, hogy lenne-e kedve nevét adni az egyik sorozathoz. 24 órán belül Torinóban voltam, hogy aláírjam a szerzĹ‘dést” – lelkendezett Fabio Cordella, az ötletgazda pincészet tulajdonosa. Buffon #1 névvel egyelĹ‘re egy fehérbor (Chardonnay), egy rozé (Negroamaro) és egy vörösbor (Primitivo) került a kínálatba, mindegyikbĹ‘l 30 ezer palack készül, 20 és 30 euró közötti áron kaphatók a borászat webshopjában.   Buffon egyelĹ‘re valóban csak nevét adja, vannak focisták, akik viszont ennél már tovább jutottak: az egykori csapattárs, a szintén világbajnok, azóta visszavonult Andrea Pirlo (Pratum Coller) és a Barcelona sztárja, Andres Iniesta (Bodega Iniesta) is saját pincészetet működtet.   Fotó forrása
Borászportál.hu - 2017. augusztus 1. 18:00
Szívesen szereznél gyakorlati tapasztalatot hazánk meghatározó boros cégcsoportjánál?
Borászportál.hu - 2017. augusztus 1. 16:45
Römerwein, vagy a speyeri borosüveg - így hívják a világ legrégebbi, bontatlanul megmaradt borosüvegét. Akkor leltek rá a ritka kincsre, amikor Németország délnyugati régiójában egy római nemes sírját feltárták, mégpedig 1867-ben.    A másfél literes magnum palackban rejtĹ‘zĹ‘ ital feltehetĹ‘en már csak fĹ‘ként etanolt tartalmaz, annak ellenére, hogy jól látható a gyógynövények maradványa is az érintetlen borban.    A palackot a pfalz-i Speyer Történelmi Múzeumban Ĺ‘rzik. A bor konzerválásában egyébként az is segíthetett, hogy akkoriban elĹ‘szeretettel alkalmazták adalékanyagként a víz mellett például a mézet is. 
Borászportál.hu - 2017. augusztus 1. 14:30
Többségében megfeleltek a rozék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb vizsgálatán.   Huszonnyolc, a nagy áruházláncok polcain megtalálható 2016-os kékfrankos rozét vizsgáltak legutóbb a NÉBIH munkatársai. A választást indokolja, hogy Magyarországon a kékszĹ‘lĹ‘-fajták közül a kékfrankost termesztik a legnagyobb területen, illetve hogy a legtöbb magyar rozé bor kékfrankosból készül. A kékfrankos rozék esetében a bor legalább 85 százalékban ebbĹ‘l a nagy biztonsággal termeszthetĹ‘, könnyű borok készítésére is alkalmas fajtából kell álljon.   Bár a rozé minél frissebb, annál nagyobb élvezeti értéket nyújt, alapvetĹ‘ követelmény volt a tesztelt 2016-osokkal szemben, hogy a vizsgálat idején, vagyis 2017 nyarán (és még annál is tovább, egészen Ĺ‘szig, vagyis a következĹ‘ évjárat megjelenéséig) még tartsák minĹ‘ségüket.  A fröccsnek is kiváló borokat ezen felül minĹ‘ségi és kedveltségi szempontok – külsĹ‘ megjelenés, szín, illatintenzitás, íz, zamat – szerint pontozták.    Jó hír, hogy a bevizsgált rozék egyetlen esetben sem tartalmaztak mesterséges vagy hozzáadott színanyagot, sem hozzáadott idegen cukrot. A 28 címkébĹ‘l viszont 3 esetben pontatlanságot találtak. Az egyik bornál például a címkén feltüntetett alkoholtartalomnál a valóságban több volt a palackban.   A kóstolók kedvence a Molnár Mátrai Kékfrankos Rosé lett, másodikként végzett a Gedeon Birtok Kékfrankos Rosé, a dobogóra még a Babarczi SzĹ‘lĹ‘birtok Pannonhalmi Kékfrankos Rozéja fért fel.   
Borászportál.hu - 2017. augusztus 1. 14:29
15 remek magyar bort vett a kínálatába a brit Lidl, köszönhetĹ‘en azok egyre nagyobb népszerűségének. 
Lapok:    
Időkép.hu - 2017. augusztus 16. 13:59
Felhasználóink az időjárási témájú képek mellett számos csodás pillanatot is megörökítettek.
Időkép.hu - 2017. augusztus 16. 12:31
Szombatig strandidőre készülhetünk, de a megnövekvő gomolyfelhőzetből helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki.
Időkép.hu - 2017. augusztus 15. 10:53
Augusztus huszadikára minden jel szerint hidegfront hoz lehűlést, szelet és záporokat, zivatarokat.
Mandiner Autó aktuális - 2017. augusztus 16. 22:30
LMP-s képviselők beadványban állították válaszút elé Orbán Viktort: azt kérdezték, a miniszterelnök Európát, vagy Oroszországot választja-e. Dömötör Csaba államtitkár egészen unortodox választ adott Szél Bernadették kérdésére. [...] Bővebben!
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
Ebroker - Ingatlan - 2017. augusztus 16. 11:10
Pénteken lesz negyven éve, hogy megnyitott a Fehérvári úti vásárcsarnok - olvasható a Lechner Tudásközpont oldalán. A Halmos György tervei alapján épült, közel 8000 négyzetméteres piramis alakú épület a korábban ott működő zsúfolt piacot váltotta fel. 1977. augusztus 18-án ünnepélyes keretek között adták át a Fehérvári úti vásárcsarnokot. Az épület az 1911-től a Fehérvári út és a Schönherz Zoltán...
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
HVG.hu itthon - 1970. január 1. 1:00
Isite.hu - 2017. augusztus 17. 4:49
Az Imaginati Studios - egy fiatal, mindössze 2015-ben megalakult csapat - ma délután bejelentette, hogy videojátékot készítenek A majmok bolygója filmes franchise alapján. A Planet of The Ap... tovább