Gasztronómia
Hír:
Borászportál.hu - 2018. februr 11. 9:21
Kérelmet nyújtottak be a „Balatoni hal” uniós oltalmának bejegyzéséhez – derül ki Földművelésügyi Minisztérium január 26-i értesítőjéből. Szintén védelmet kaphat a „Szilvásváradi pisztráng”, a „Jászsági nyári szarvasgomba” és a „Homokháti őszibarack pálinka” megnevezés is.   A kezdeményezés lényege, hogy a földrajzi árujelző bejegyzésével a „Balatoni hal” uniós oltalmat szerezne. A „Balatoni hal” megkülönböztető elnevezés a továbbiakban csak a Balatonban élő vagy a Balaton vízgyűjtőterületén szaporított és nevelt, élő, hűtött illetve fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba hozott fogassüllőre és pontyra vonatkozhatna. A Balatoni hal Konzorcium által benyújtott kérelem alapján ezután „Balatoni hal” néven étkezési célra csak 0,5 kilogrammnál nagyobb fogassüllőket, illetve 1,5 kilogrammnál nagyobb pontyokat lehetne forgalmazni. A „Balatoni hal” termelési területe a Balaton vízgyűjtőjének meghatározott vízterületeire terjedne ki. A megnevezés az élőhal-előállításnál vonatkozna halastavakra és más vízterületekre is, mivel a Balatonban 2013. december 5. óta nincs nyíltvízi kereskedelmi célú halászat, hanem csak az ökológiai (szelektív) és a bemutató halászat engedélyezett. A földrajzi árujelző uniós bejegyzése érdekében hasonló kérelmet nyújtottak be a „Szilvásváradi pisztrángra”, a „Jászsági nyári szarvasgombára”, illetve a „Homokháti őszibarack pálinkára”. A kérelmekről szóló közlemények megjelenése után kéthónapos úgynevezett „kifogásolási időszak” következik. Ez azt jelenti, hogy két hónapon belül írásban kifogást nyújthatnak be azok a magyar személyek vagy cégek, akik bizonyítani tudják, hogy az elnevezést jogszerűen, elismerten és gazdaságilag jelentős módon használják.
Hrek percrl-percre
Hivatalos: jn a Burnout Paradise Remastered!
Isite.hu - 2018. februr 20. 20:04
Megrkezett a Metal Gear Survive utols kedvcsinlja
Isite.hu - 2018. februr 20. 20:04
Baleset az M5-s autplyn
Objektv hr - 2018. februr 20. 19:59
Itt a Metal Gear Survive utols elzetese
Isite.hu - 2018. februr 20. 19:57
Lebanov Barbara (DinnyeFarm): Ronald Reagan s a magnyos tmeg
Mandiner Aut aktulis - 2018. februr 20. 19:55
70 centis a h a Kkesen
Idkp.hu - 2018. februr 20. 19:45
KDNP (MTI-OS): Nem hagyhatjuk magra az shonos kisebbsgeket
Mandiner Aut aktulis - 2018. februr 20. 19:39
Harmath Kroly (Vajdasg Ma): Nagybjti templompts
Mandiner Aut aktulis - 2018. februr 20. 19:28
Tuzson Bence elmondta, hogyan neheztenk meg a bevndorls szervezst
Mandiner Aut aktulis - 2018. februr 20. 18:59
Elrajtolt az ASUS HC102 VR headset
Isite.hu - 2018. februr 20. 18:49
A hnap vgn rkezik a Elite Dangerous: Beyond
Isite.hu - 2018. februr 20. 18:41
me, a Games with Gold mrciusi knlata
Isite.hu - 2018. februr 20. 18:41
Bemutattk az Alfa Romeo Forma 1-es versenyautjt
Autblog.hu - 2018. februr 20. 18:30
Porosenko alrta a Donyec-medence visszacsatolsrl szl trvnyt
Mandiner Aut aktulis - 2018. februr 20. 18:11
30 centi is eshet pntekig
Idkp.hu - 2018. februr 20. 18:03
l: Pntekig is elhzdhat a havzs
Idkp.hu - 2018. februr 20. 18:01
vatosan az alacsonyabb alkoholtartalm borokkal s srkkel!
Borszportl.hu - 2018. februr 20. 17:56
Objektv hr - 2018. februr 20. 14:59
Teljes tlezrsra kell szmtania a kzlekedknek Flpszlls kzelben - tudatta az OBJEKTV Hrgynksggel a megyei RFK sajtszolglata.
HVG.hu itthon - 1970. janur 1. 1:00
Plyzatihrek.eu - 2018. februr 16. 0:11
13 millirdos keretsszeg rhet el mrciustl a munkahelyi kpzsek tmogatsra, a mikro-, kis- s kzpvllalkozsok szmra, illetve 18,5 millirdos keret a nagyvllalatok rszre a Gazdasgfejlesztsi s Innovcis Operatv Program (GINOP) keretben. A mikro-, kis- s kzpvllalatok minimum 3 milli s maximum 50 milli forintra, a nagyvllalatok pedig minimum 10 milli, maximum 100 milli forint sszegben ignyelhetnek vissza nem trtend tmogatst. A tmogats intenzitsa a tmogathat tevkenysgtl s a vllalat mrettl fggen 50-100% kztti. 2018. mrcius 12.-tl, a nagyvllalatok, 2018. mrcius 13.-tl a mikro-, kis- s kzpvllalkozsok nyjthatnak be tmogatsi krelmet.   
HVG.hu itthon - 1970. janur 1. 1:00
SG.hu Film - 2018. februr 18. 14:23
Tovbbra is minden elzetes vrakozst fellml a Fekete Prduc.
Gasztronómia kategória további hírei
Borászportál.hu - 2018. februr 20. 17:56
Egy tudományos kutatás állítja, az alacsony alkoholtartalmú borok és sörök gyártóit nem éppen nemes célok vezérlik.
Borászportál.hu - 2018. februr 20. 13:40
Elkezdődtek a próbái Háy János március 23-án bemutatandó Utánképzés ittas vezetőknek című új darabjának. A „gyomor-keserű” komédiát a Magyar Színház tűzi műsorára.   A színház leírása szerint: „Az Utánképzés ugyanis olyan emberekről szól, akiknek ittas vezetésért elvették a jogosítványát, és háromnapos csoportterápián kell részt venniük. A mai magyar társadalom nagyon jellegzetes alakjai vonulnak fel a színen: intézetis férfi, olasz-magyar nem-is-annyira-menő csávó, közös képviselő, trendi műkörmös, projektmenedzser, újságíró, munka-alkoholista multis, vendéglátós és két pszichológusnő. Egyszerre hihetetlenül szórakoztató és elgondolkodtató kis remekmű ez a darab – abban a két korty ital közötti szünetben, amit úgy hívnak: az Élet.”   A darabot Lengyel Ferenc rendezi és játszik benne többek között Benkő Nóra, Csöre Gábor, Haumann Petra, Bede-Fazekas Anna.  
Borászportál.hu - 2018. februr 20. 12:27
A Magyar Sommelier Szövetség 2018-ban is megrendezi a szakma országos bajnokságát, amelynek elődöntője február 24-én, szombaton, a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban  kerül megrendezésre. Az elődöntőből a három legtöbb pontszámot elért versenyző kerül a döntőbe, akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár a nagyközönség előtt 2018. március 4-én a Gerbeaud Ház Átrium termében. A döntőbe jutott versenyzők a nagyközönség előtt pezsgőfelszolgálásból (idegen nyelven), étel-ital párosításból, hibás borlap javításból, vörösbor dekantálásból, bor jellemzésből és párlatfelismerésből álló feladatokat oldanak meg, majd közös meglepetés feladaton vesznek részt.   A bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmában dolgoznak, vagy a sommelier szakma a munkakörük része. A rendezvény a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új személyes kapcsolatok kialakítása, valamint a sommelier munka további népszerűsítésére is lehetőséget biztosít.   Az előző év gyakorlatának megfelelően ezúttal is nyílt versenyt tartanak, vagyis a megmérettetésen nemcsak a Szövetség tagjai, hanem minden olyan szakember részt vehet, aki tudásáról ebben a formában is számot kíván adni.  
Borászportál.hu - 2018. februr 20. 11:17
Február 19-én ismét átadták a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját. A Várkert Bazárban megrendezett díjátadó gálán elismerésben részesült az ország legjobb street food helye és az év séfje is. Újítás idén, hogy életműdíjat is osztottak valamint a legjobb hazai cukrászdákat is listázták. Az előző évhez hasonlóan a legjobb étterem díjat idén is a Michelin-csillagos budapesti Costes kapta. Mint a Dining Guide írja róla, „a Costes nyitása óta vezető szerepet vállal a modern magyar gasztronómia megteremtésében. A Palágyi Eszter vezetésével működő fine dining konyha továbbra is stabilan és kiemelkedő színvonalon teljesít. A kompromisszumok nélkül dolgozó séf még inkább törekszik arra, hogy az eddiginél is magyarosabb konyhát vigyen, mindezt a Costes stílusához igazodó, haladó felfogásban.” Az élmenzőnyben végzett még a szintén budapesti Borkonyha, az Onyx, a Babel és a Costes Downtown. Az ország legjobb 12 éttermének listájára egyedüli vidékiként a Tokajban, Encs településen található Anyukám mondta fért be, amely ezzel értelemszerűen a legjobb vidéki étterem címet is kiérdemelte. Idén különdíjakat is osztottak ki. Az év cukrászdája díjat a váci Mihályi Patisserie kapta. Szintén újdonság volt, hogy idén az éttermek borlapját is vizsgálták, a különdíj ebben a kategóriában a Borkonyhának jutott. Az év legjobb street food helyének díját a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett miskolci Pizza, Kávé, Világbéke zsebelte be. Az év fiatal séftehetsége díjat Kovács Péter, a Tama séfje kapta, az év séfje pedig a St. Andrea Borbárban dolgozó Barna Ádám lett. A Dining Guide a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is külföldi szaktekintélyeket kért fel a tesztelésre. A zsűrit erősítette idén Enrico Cere három Michelin-csillagos séf, Fausto Arrighi az olasz Michelin Guide korábbi igazgatója és Nicola Portinari két Michelin-csillagos konyhafőnök. A díjazottak:    Az év étterme: Costes     Különdíjak:   Az év cukrászdája: Mihályi Patisserie Az év street food helye: Pizza, Kávé, Világbéke Az év borlapja: Borkonyha Az év ifjú séftehetsége: Kovács Péter – Tama Az év innovatív konyhája: Innio – Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros Az év legígéretesebb konyhája: Fáma – Huszár Krisztián séf Az év séfje: Barna Ádám – St. Andrea Borbár Életműdíj: Rosenstein Tibor     TOP 10+2 ÉTTEREM:   Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs séf Arany Kaviár – Kanász László séf Babel – Veres István, séf Borkonyha – Sárközi Ákos, séf Costes – Palágyi Eszter, séf Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf Fáma – Huszár Krisztián, séf MÁK – Mizsei János, séf Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek Onyx – Mészáros Ádám, séf St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf Stand25 – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros   A 10 LEGJOBB VIDÉKI ÉTTEREM:   Anyukám mondta Kistücsök Platán Sauska48 Sparhelt Tiszavirág Villa Medici Mild Macok Pajta Viator
Borászportál.hu - 2018. februr 19. 16:13
Elindult "Az aszú éve" kampány az Egyesült Államokban, ahol egy éven keresztül a magyar borokat, elsősorban az aszúféléket népszerűsítik majd.   A kampány a washingtoni magyar nagykövetségen február 17-én tartott borkóstolóval kezdődött meg. Az eseményen a közösségi bormarketinget szervező Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és az amerikai piacépítésért felelős Vinum Tokaj International (VTI) támogatásával hat tokaji borászat mutatkozott be: a Béres Szőlőbirtok, a Chateau Dereszla, a Grand Tokaj, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, a Patrícius Borház, valamint a Royal Tokaji.   Szabó László nagykövet a magyar borok országimázs-építésben, a magyar kultúra, a hagyományok és a gasztronómia "üzenetének" közvetítésében betöltött szerepét emelte ki. A nagykövet hangsúlyozta: az egy esztendeig tartó kampány célja, hogy különleges figyelmet irányítson a magyar borokra, kiemelten az aszúra és a tokaji édes borkülönlegességre, valamint különböző szakmai fórumokon, illetve folyamatos média megjelenésekkel segítse bejutásukat az észak-amerikai piacra.  
Borászportál.hu - 2018. februr 19. 15:00
Az újkori magyar borászat kezdetén, a 90-es évek végén, 2000-es évek elején Gál Tibor – most már id. Gál Tibor – volt a legenda. Ő volt az első „sztárborász”, aki nevét mindenki ismerte, a „labirintusos” címkét kerestük mindenhol, üzletben, étteremben. Talán id. Figula Mihály és Szeremley Huba örvendtek még hasonló ismertségnek, népszerűségnek. Sajnos már egyikük sem készít nekünk bort, de családjuk továbbvitte a hagyományokat, emlékük pedig velünk él, például a Gál Tibor Emlékdíjban.
Borászportál.hu - 2018. februr 19. 13:14
A www.etteremhet.hu weboldalon már lehet asztalt foglalni a március 5-11. között futó Országos Étterem Hétre. Az immár 8. éve megrendezésre kerülő gasztronómiai eseményen a korábbi évekhez hasonlóan 3.300 illetve 4.900 forintos áron ehetnek az érdeklődők 3 fogásos menüsorokat. A tavaszi programhoz idáig több mint 100 étterem csatlakozott országszerte.  
Borászportál.hu - 2018. februr 16. 15:00
Március első napján rendezik meg a Borjog és Bormarketing 2018 Konferenciát. A rendezvénysorozat idei részének mottója: „bor, kultúra, üzlet”.  
Borászportál.hu - 2018. februr 15. 16:30
Február 15-től március 15-ig lehet előjegyezni a borászat honlapján a villányi Gere Pincészet 2015-ös Kopar Cuvée borát. Rendelés csak bontatlan 12 palackos faládákra adható le. 24 palack rendelése esetén a vásárlók egy Kopar Magnumot kapnak ajándékba. A kiszállítás május 15-től indul.   A pincészet jellemzése szerint a 2015-ös Kopar egy gyümölcsös évjárat bora, hasonló karakterű a 2013-ashoz (ami például a fő fogást kíséri a február 24-i Magyar Borok Bálján). "Már most is szép, érett, és nagyon gyümölcsös, kellemes fűszerességgel a háttérben. Elegáns, nem robosztus bor, aminek a frissességét az élénk savak adják." A szőlőfajták aránya hasonló az előző évekhez: 50% cabernet franc, 40% merlot és 10% cabernet sauvignon. A bor érlelése nagy- és kishordókban vegyesen történt, a palackozásra 2017 elején került sor.  
Borászportál.hu - 2018. februr 15. 14:57
A dél-koreai Pjongcsangban javában zajló téli olimpia gasztronómiai tekintetben is számos – sportmentes – érdekességgel is szolgál. Tudod-e például, hogy milyen egzotikus húst lehet kapni a helyi éttermekben a külföldiek megrökönyödésére? És hogy melyik sportág versenyzői a legéhesebbek? Vagy hogy milyen gasztronómiai "világújdonság" bemutatásával próbálta Észak-Korea az olimpia helyett magára irányítani a világ figyelmét? Nem? Akkor kattints és figyelj!
Idkp.hu - 2018. februr 20. 19:45
Az idei tl legvastagabb hrtege alakult ki az orszg legmagasabb pontjn.
Idkp.hu - 2018. februr 20. 18:03
Vrhatan a nyugati hatrszlen eshet majd a legtbb h. Trkpen mutatjuk a vrhat hvastagsgot.
Idkp.hu - 2018. februr 20. 18:01
Megrkezett a mediterrn ciklon, mely a kvetkez napokban kiads mennyisg havat hoz a Dunntlra.
HVG.hu itthon - 1970. janur 1. 1:00
Ebroker - Ingatlan - 2018. februr 20. 11:30
2017-ben a MV vonalain mintegy 21 ezer esetben jegyeztek fel ksst a vonatok kzlekedsben, a szemlyvonatok esetben tlagosan 2,8 perc volt a kss - szerepel a Vilggazdasg cikkben. A 2,8 perces kss a szemlyvonatoknl 90 szzalkos pontossgot jelent, ennl valamivel jobban teljestettek a regionlis s orszgos vonatok, amelyek 96, illetve 93 szzalkban rkeztek meg idben. A teher...
HVG.hu itthon - 1970. janur 1. 1:00
HVG.hu itthon - 1970. janur 1. 1:00
Isite.hu - 2018. februr 20. 20:04
Igazak voltak a korbbi pletykk, melyek a Burnout Paradise feldolgozsrl szltak, az EA ugyanis nhny perccel ezeltt bejelentette, hogy rkezik a Burnout Paradise Remastered, avagy a n... tovbb